Докато хората продължава да се борят с COVID-19, в Северна

...
Докато хората продължава да се борят с COVID-19, в Северна
Коментари Харесай

В САЩ измират много птици и никой не знае защо

Докато хората продължава да се борят с COVID-19, в Северна Америка разнообразни типове птици измират от мистериозна болест. В Съединени американски щати от април насам хората намират трупове на птици, само че никой не знае каква е повода за гибелта им. Орнитолозите споделят, че мъртвите и заболели птици нормално имат подути очи, както и неврологични проблеми, които наподобява водят до загуба на равновесие.

" Не е нетипично да видиш птици, които имат проблеми с очите ", споделя Джим Монсма, създател и шеф на центъра " Дива природа в града " във Вашингтон. Монсма има 25-годишен опит в работата с животни, само че признава, че е минало много време, до момента в който той и екипът му схванат, че се натъкват на нещо извънредно. " Първоначално не знаехме, че става дума за зараза ", споделя той.

Болестта се популяризира от няколко месеца

Болестта евентуално се популяризира от към два месеца и към този момент е пропътувала най-малко 965 километра - от столицата, през Средния запад до Индиана. В началото на юни Геологическата топографска работа на Съединени американски щати разгласява отчет, в който преглежда мистериозните смъртни случаи на птици. Експертите се пробват да проследят епидемията назад до нейния генезис и първи случай. " Първият, който видяхме, беше през април. В началото на юни започнахме да изпращаме птици до един ветеринарен център, където бяха изключително разтревожени от числата, за които съобщавахме. Досега сме отчели малко под 200 инфектирани ", споделя Монсма.

Във въпросните ветеринарни центрове изследват аргументите за гибелта на птиците, само че досега не могат да стигнат до общо умозаключение. " Не е Западнонилска тресчица... Не е и нищо друго. И до през днешния ден към момента не знаем ", споделя Монсма, базирайки се на проби, извършени от шефа на клиниката Шерил Шоуджиян.

Това може да е опасност и за хората

Геологическата работа също няма отговор на въпроса от какво са заболели птиците. Експертите обаче излагат няколко теории. Една от тях свързва заболяването с появяването на цикадите Brood-X, които нормално се множат към края на април до началото на май - по същото време, когато хората стартират да виждат мъртвите птици. Това към този момент е единствено доктрина, само че продължаването на проучванията е извънредно значимо, тъй като следващ птичи грип може да се окаже доста рисков и за хората. " Ние губим популацията си от птици с тревожни темпове ", споделя Монсма. " Около една трета от типовете в Америка понижават бързо. Заболяването се популяризира и върху други типове ", споделя той. " И ние сигурно не можем да изключим опцията да се трансферира и върху хората. "

Хранилките за птици крият риск

И въпреки всичко има лъч вяра. През последните две седмици броят на болните птици, за които е обявено на " Дива природа в града ", е намалял. За да предотвратят разпространяването, от организацията са призовали щатите Вашингтон, Мериленд и Вирджиния да смъкват хранилките за птици. Някои поданици към този момент са се отървали от хранилките си, а други са им прикрепили птичи скелети, с цел да прогонят птиците, които постоянно ги посещават. Геологическата топографска работа поучава да се прекрати храненето на птици, до момента в който епидемията завърши. Ако въпреки всичко се поддържат хранилки и вани за птици, те би трябвало да се почистват с разтвор от белина. Домашните любимци също би трябвало да се пазят от заболели или мъртви птици. Експертите се надяват, че обществеността ще помогне и ще се придържа към защитните ограничения, с цел да овладее заболяването, преди да е станало прекомерно късно.

Автор: Нейт Суонсън
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР