Докато хиляди палестинци се опитват да намерят място в убежищата

...
Докато хиляди палестинци се опитват да намерят място в убежищата
Коментари Харесай

Колко тежко е избухването на болестта в Газа на фона на войната в Израел?

Докато хиляди палестинци се пробват да намерят място в убежищата в Газа или да се реалокират на юг, с цел да се спасят от израелските бомбардировки, инфекциозните заболявания плъзват из обсадения анклав, съгласно World Доклад на Здравната организация (СЗО).

Инфекциозните болести като диария и варицела нарастват в Газа, заяви СЗО в сряда, до момента в който медицинските организации предизвестяват за риска от холера и епидемии.

Продължете четене

лист от 3 детайла Без болкоуспокояващи, вода, дефицит на храна: Какво да знаете за обстановката в Газа Повече от месец без вода, храна, опазване на здравето в Газа на фона на войната в Израел Разселени палестинци в пренаселената Организация на обединените нации учебните заведения са изправени пред експлоадиране на болест завършек на списъка

Освен това, рецесиите с водата и канализацията в Газа накараха жителите да не могат да избягат от вълнистите резултати на израелските удари и обсади в всекидневието си. Липсата на чиста питейна вода и замърсителите, разпространяващи се по водните пътища след повреди на инфраструктурата, способстваха за инфекциите.

Изправени пред такива ограничавания, стотици хиляди хора в Газа също са притиснати в приюти, което евентуално форсира разпространяването на заболявания. Хиляди други също вървят на тълпи от север към юг на Газа, следвайки израелските заповеди за евакуация.

„ Между обезпокоително ниските равнища на достъп до подобаваща вода и канализация, изключителната плътност на популацията … и огромна част от популацията, което се е евакуирало в южните три провинции, имате извънредно удобна среда за експлоадиране и разпространяване на инфекциозна болест “, сподели Майкъл Талхами, районен консултант по водите и местообитанията към Международния комитет на Червения кръст.

Ето какво би трябвало да знаете за главните инфекциозни болести, които се популяризират в Газа от средата на октомври съгласно СЗО.

 Interactive-Disease-outbreak-Gaza-NOV10

Кои заболявания засягат най-вече Газа?

Инфекции на горните дихателни пътища: До момента са регистрирани общо 54 866 случая. Това визира най-вече дишането със признаци като хрема, кашлица и болежка в гърлото. Респираторните болести към този момент бяха шестата най-честа причина за гибел в линията Газа преди експлоадирането на войната предишния месец. Диария: Докладвани са повече от 33 551 случая на диария, като най-малко половината са измежду деца под петгодишна възраст, съгласно СЗО. За съпоставяне, през 2021 година и 2022 година са следени приблизително 2000 случая на месец при деца под пет години. Пиенето на нечиста вода е една от главните аргументи за диарията. Кожни обриви: Възникнали са общо 12 635 случая. Бактериите и вирусите могат да създадат елементи от кожата червени, възпалени и сърбящи. Кожните обриви и крастата са едни от първите признаци на несъответстващо водоснабдяване за вярна хигиена, съгласно Талхами. Краста и въшки: Докладвани са общо 8 944 случая на тези паразитни инфекции. Докато въшките нормално заразяват косата, крастата се появява по други елементи на тялото, защото те избират да се впиват в кожата. И двете предизвикват мощен сърбеж. Варицела: Докладвани са минимум 1005 случая на варицела. Това вирусно заболяване предизвиква сърбящи, сходни на мехури обриви и тресчица. Засяга най-вече деца, само че може да болести и възрастни.

Статистическите данни за смъртните случаи, дължащи се на инфекциозни болести, нормално се рапортуват от Министерството на здравеопазването на годишна база, макар че СЗО работи за по-бързото приемане на тези данни по време на войната, споделиха чиновници на организацията.

Кои са някои от факторите зад тези болести?

Замърсеното или несъответстващо водоснабдяване, пренаселеността и нарушената хигиена са някои от основните фактори, допринасящи за експлоадирането на инфекциозни болести.

Докато някои фамилии в Газа са тесни в жилища, други се приютяват в уреди на Организация на обединените нации, някои от които са избрани от самата Организация на обединените нации като негодни за обезпечаване на „ безвредни и почтени условия на живот “.

Междувременно твърдите боклуци се събират по улиците на Газа, създавайки места за размножаване на инсекти и гризачи, които придвижват и предават заболявания, съгласно СЗО.

Вредните бактерии също са проникнали през водоснабдяването в Газа от морето до питейната вода, трансформирайки се в главен източник на инфекции, без значение дали хората перат облеклата си или се пробват да останат хидратирани.

„ Дори и при източника, те към момента третират тази вода, до момента в който се доставя, има толкоз доста способи, по които замърсителите могат да влязат. И е доста мъчно да се следи при тези условия “, сподели Талхами за питейната вода доставка.

Освен това вредите на жилищни здания могат да замърсят водоснабдяването и за битови потребности, защото те нормално са свързани с инфраструктура, която минава под основни пътища и странични улици, изясни той.

На фона на срив на канализационната система стотици в Газа са принудени да споделят стеснен брой тоалетни. В приютите на юг, където хората се изтеглят, минимум 600 разселени хора споделят една тоалетна, съгласно Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA).

В случай на инфекции на дихателните пътища, до момента в който вирусите са постоянно срещана причина, изследване от 2018 година за обвързваните с войната пострадвания в линията Газа също откри, че вдишването на токсичен газ от военна активност води до респираторни болести.

Непълното покритие на системите за наблюдаване на болесттите, незадоволителната връзка с интернет и мобилни телефони и спирането на медицинските услуги също затрудняват наблюдението или реагирането на инфекциозни болести.

Дори в лечебни заведения, да бъдеш заставен да работиш с несъответстващи персонални защитни средства или почистващи препарати значи, че медицинският личен състав също може да придобие и съобщи заболявания, до момента в който дава грижи, сподели СЗО.

Медицински източници оповестяват за бели мухи и техните ларви върху рани, които могат да застрашат увреждане на тъканите и бактериална зараза, съгласно OCHA.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР