Докато Европейската централна банка продължава да покачва лихвите, тенденцията, според

...
Докато Европейската централна банка продължава да покачва лихвите, тенденцията, според
Коментари Харесай

Цените на колите на лизинг се повишават

Докато Европейската централна банка продължава да повишава лихвите, наклонността, съгласно автомобилните специалисти, е за постепенно повишаване и на цените на лизинговите коли.

„ Има повишаване. В Западна Европа цената на лизинга е във високите стойности. У нас равнищата са малко по-ниски, само че е въпрос на време да се изравнят. До края на годината може да го усетим. Финансовият запас нараства. Няма значение дали са нови или използван коли. Зависи от цената на банковия запас. Логиката е финансова, а не автомобилна. Този феномен не е единствено при нас, този феномен е европейски. Ние по-скоро сме изоставащи “, разяснява автомобилният специалист Калоян Желев в студиото на „ България заран “.

Той разясни, че автомобилният пазар в страната е мощно колеблив сред използвани и нови коли, като акцентът пада на използваните. Това се дължи на ниската ни покупателна мощ. Оказва се, че с времето автомобилният ни парк старее и в България имаме най-високата междинна възраст на коли в Европа – повече от 20. Напът сме да достигнем равнището на продажби от 2019 години. Това обаче не трансформира трендовете и е единствено наваксване на насъбрано търсене от годините на пандемия.

Калоян Желев засегна и тематиката за декарбонизацията и популяризирането на електрическите автомобили у нас.

„ Електрификация и декарбонизация не са безусловно синоними. В публичния диалог се слага тъждество сред двете, само че взаимоотношението им е много по-сложно. Въглеродният отпечатък на електрическите автомобили е по-малък от този на обичайните коли, само че преимуществото не е толкоз огромно и проблемите, които те основават, не са толкоз по-малко от тези, които вземат решение. Ние, изоставайки и от тази наклонност, ще имаме тежката задача да проведем един публичен диалог и да премислим решенията. Хубаво е да водим диалога какво въобще вършим с моторизацията в България. Механичното преместване на решения е невероятно, тъй като събитията са разнообразни. Нека си дадем сметка, че колите придвижват на колелата си публичните ни връзки. Досега не съм чул в България да се организира първокласен публичен спор за това какво е положението ни и къде ще бъдем “, сподели автомобилният специалист в ефира на Bulgaria ON AIR.

Една от опциите е да придобием опит и решения от други страни в Европа. Според госта това зависи единствено от нас.

„ В последните 34 години не съм видял някой от Европа да ни поучава по автомобилни проблеми. Ние сме невидими. По връзки на електрификацията също. Интерес към България би имало, в случай че сме по-богати, по-големи, по-силни. Това е наша задача и ние сами би трябвало да създадем концепцията къде сме и къде бихме желали да отидем “, безапелационен е Желев.

Експертът разяснява и един различен феномен у нас. По улиците могат да се видят доста първокласни коли, както и занемарени коли в междублоковото пространство. Мнението на Калоян Желев е, че това отразява нашите бедностни пропорции, както и че първокласните коли са много по-малко.

„ Виждате всеобщо да се движи авто боклук. Това е част от диспропорцията. В България концентрацията на нови коли е единствено в София. При използваните коли нещата са много по-балансирани “, съобщи гостът.

В края на диалога той разяснява и един съвсем отминал проблем – този със забавените доставки от времето на Ковид-19. Желев успокои, че обстановката последователно се облекчава и че подобен вид проблематика няма решения, които да имат мигновен обсег.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР