Докато европейската преса атакуваше страната ни заради корупцията през седмицата,

...
Докато европейската преса атакуваше страната ни заради корупцията през седмицата,
Коментари Харесай

Защо Северозападът може да обърне гръб на България

Докато европейската преса атакуваше страната ни поради корупцията през седмицата, румънската преса се впечатли от желанието на група наши сънародници да причислят родните си места към Румъния. Един никому незнаен българин на 63, от Монтана, само че работещ като строител във Враца, доби светкавична популярност през последните дни с еретичната си визия за Северозапада.

„ Идеята занапред се избистря, дали да сме някакъв анклав, дали да сме нещо като обособена територия”, прецизира Борислав Каменов. Мъжът избира да е част от северната ни съседка, където заплащането е повече и по-успешно се оправят с корупцията в сравнение с у нас.

Той персонално не се е сблъсквал с корупцията, само че споделя, че зимата на северозападното неодобрение е настъпила с всичка мощ: „ Ние като нямаме работа тук, хората се принуждават да вървят на работа чак в Пловдив. Защо всичко се свежда до София, до Пловдив, до Банско”.

Мъжът желае повече мостове на Дунав. Дори предлага опция на Банско: „ Втори въжен превоз, писти, а какво ни пречеше Берковица да стане един подобен курорт, там изискванията позволяват”.

Борислав и съидейниците му ще тестват с подписка своята концепция. Настояват и за референдум. Организаторите на подписката желаят обособяване на Северозапада и поради пагубната улична мрежа. Вярват, че доста хора ще ги поддържат.

Сред жителите има смесени усеща – за някои прекосяването към Румъния за по-добър живот е самозаблуда, други с усмивка упорстват да се отиде по-далеч и да се желае присъединение към Австрия или Швейцария.

Срещу концепцията скочиха кметове и политици от Северозапада. Възприеха я като неприкрит фракционизъм, тотална липса на родолюбие и даже като офанзива против идното българско европредседателство. „ Ние сме героичен край, за какво да не се борим за своите права, за своите работни места, за своя стандарт на живот?”, дава отговор Каменов. Той не желае да се съпоставя с каталунеца Пучдемон, тъй като зад него няма нито една партия.

Според мнозина 63-годишният строител е прав в едно – че в случай че политиците не престават да гледат отвисоко на родния му край, напълно скоро той самичък ще се заличи от картата на благата ни татковина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР