Докато Европа и Америка годината е 2018-а, част от останалите

...
Докато Европа и Америка годината е 2018-а, част от останалите
Коментари Харесай

8 страни, които живеят в друго време

Докато Европа и Америка годината е 2018-а, част от останалите поданици на планетата са отпрашили хиляда години напред, а друга част е останала хиляда години обратно. Защо е станало по този начин?

Страните на бъдещето

Има най-малко три известни на всички страни, които са ни изпреварили с хиляди години. И в тази ситуация не приказваме за стопански или софтуерен напредък, а за календарно летоброене…

В Тайланд в този момент е 2561 година

Тайланд

В Тайланд хората употребяват не Григорианския, а тайландския безоблачен календар, съгласно който летоброенето стартира в деня на гибелта на Буда през 543 година прочие н. е.. Именно с толкоз години тайландците са изпреварили Европа, Америка и Русия. При тях в този момент е 2561 година!

Тъй като обаче Тайланд е туристичесска страна, локалните от дълго време към този момент са привикнали да се преценяват с новодошлите и да показват годината по григориански календар на визите, документите и продуктите със период на валидност. Би било много необичайно да си купите в магазина салата, която е опакована през 2561 г….

В Китай в този момент е 4716 година

Китай

Китайците живеят по едно и също време по два календара – слънчевия, който дава отговор на григорианския, и лунния, прочут и на доста хора на запад. Именно по лунния календар се пресмятат най-благоприятните дни за селскостопански действия, подстригвания, сватби, значими каузи и несъмнено локални празници – Деня на пролетта (или китайската Нова година) и първия ден на Новолунието.

Китайците са в крайник и със западното време и живеят в 2018 година, само че освен това, опирайки се на античните си знания за планетите и за спътника на Земята, се намират и в далечната 4716 година. А това е с 2698 години напред от нас… Невероятно, само че факт.
В Израел в този момент е 5778 година

Най-напред обаче е Израел. Там локалните живеят дружно с нас в 2018 година по григорианския календар и в… 5778 година по лунно-слънчевия календар, чието отброяване стартира от 3761 година прочие н. е. Тоест израелците са с цели 3760 години напред от нас. Интересно е, че месеците в юдейската епоха стартират единствено на новолуние (също като еврейската Нова година – Рош Ха-Шана), а през високосните години се прибавя още един 13-и месец. Часовниците в тази загадъчна страна също работят друго – те са формирани от 1080 деления, всяко от които е равно на 76 мига. Доста комплицирано, а?

Страните на предишното

А в този момент противоположното! Да поговорим за страните, останали в предишното. Първо място в този лист заема Япония.

В Япония в този момент е 30 година

Япония

В историята на Япония са се употребявали три календара – григорианския, който страната е приела през 1873 година, и двата локални – от годината на учредяване на страната и от възкачването на императора на престола. Първият, започващ отброяването си от 660 година прочие н. е. към този момент от дълго време е пропуснат, а вторият се употребява и до през днешния ден. И по него в този момент японците са едвам в… 30-та година.

Впрочем всеки интервал от настоящия японски календар си има свое име. В момента интервалът на ръководство на император Акихито се назовава „ Епоха на мира и спокойствието “. Много красиво име.

В Северна Корея в този момент е 107 година

В Северна Корея също се употребяват два календара – григориански и чучхе. Отброяването на последния стартира от датата на раждане на създателя и ръководителя на страната Ким Ир Сен, а т.е. от 1912 година. При това календарът не стартира от нулева година, както сме привикнали, а незабавно от първа. Затова сега севернокорейците не живеят в 106-та година, както бихте си помислили, а в 107-ма!

В Иран и Афганистан в този момент е 1396 година

Иран, Техеран

Иран, прочут до 1935 година повече като Персия, както и Афганистан, употребяват календар, основан благодарение на философа, математик, астроном и стихотворец Омар Хаям. Този календар се назовава Слънчева хиджра, а летоброенето му стартира от преселването на пророка Мохамед от Мека в Медина през 622 година от н. е. Затова в този момент иранците живеят не в 2018 година, а в 1396 година. При това началото на годината се пада не през януари, а на празника на пролетта Ноуруз. Датата му е плаваща, защото се дефинира от астрономически събития. Впрочем календарът по хиджра (пр.преселение) се употребява в страните, които изповядват исляма.

В Индия в този момент е 1939 година

Тадж Махал

Индия е на второ място по брой на популацията в света (след Китай). Може би по тази причина разполага с толкоз доста календари. Някои жители на страната употребяват будисткия календар (като в Тайланд), други стартират летоброенето си от годината на гибелта на най-популярния индуистки господ Кришна (3102 година прочие н. е.), трети съблюдават единия народен индийски календар. Последният стартира отброяването от 78 година от н. е. и се е появил релативно неотдавна – през 1957 година.

В Етиопия в този момент е 2011 година
Етиопия

Снимка: Unsplash

Няма по какъв начин да не споменем и Африка – и респективно Етиопия. Местният календар е основан на античен александрийски календар, произлизащ на собствен ред от античния египетски календар. Напомня много на познатия ни юлиански календар, тъй като и в него годината може да е формирана от 13 месеца. Интересно е, че денонощието в Етиопия стартира не в среднощ, както сме привикнали, а по изгрев слънце. Календарът е почнал да се употребява през VIII в., по тази причина там в този момент е 2011 година. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР