Докато други в нейното село в Зимбабве изпитват сериозни трудности

...
Докато други в нейното село в Зимбабве изпитват сериозни трудности
Коментари Харесай

Глобалната зърнена несигурност растe, ООН залага на възраждане на просото

Докато други в нейното село в Зимбабве изпитват съществени компликации поради извънредно слабата годишна продукция от царевица, Джестина Нямукунгувенгу е засяла над два хектара просо в сухия регион Рушинга.

В развиващия се свят фермери като нея са на предната линия на план, препоръчан от Индия, който накара Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО) да назова 2023 година " Годината на просото " – опит за възкръсване на тази издръжлива просвета, която е била отглеждана хилядолетия, само че значително е била изоставена от европейските колонисти, които са предпочитали царевица, пшеница и други зърнени култури, написа Асошиейтед прес.

Това деяние е напълно навременно - предходната година суша обхвана огромна част от Източна Африка, войната сред Русия и Украйна наруши доставките и увеличи цените на храните и торовете от житницата на Европа, набъбнаха опасенията по отношение на екологичните последствия от доставките на аграрни артикули през целия свят, а не на последно място доста консуматори се стремят да разнообразят диетите във време на прекомерно стандартизирана храна.

Всичко това даде нов подтик на локално отглежданите и различни зърнени храни и други съществени артикули като просото.

Просото се предлага в разнообразни разновидности, като дагуса, фонио, сорго и теф. Последният се употребява в хляба с пореста текстура инджера, прочут на почитателите на етиопската кухня. Поддръжниците хвалят просото за неговото здравословно качество - то може да бъде богато на протеини, калий и витамин B и множеството сортове са без глутен. Освен това те са универсалнии могат да се влагат във всичко - от самун, зърнени храни и кус-кус до пудинг и даже бира.

В продължение на епохи просото е било култивирано по целия свят, тук-там като Япония, Европа, Северна и Южна Америка и Австралия, само че е най-традиционно за Индия, Китай и Африка на юг от Сахара, споделя Фен Бийд, началник на екип във ФАО за селски и градски култури и системи за машинизация.

Много страни осъзнават, че " би трябвало да се върнат обратно и да прегледат какво е типично за тяхното селскостопанско завещание и какво може да бъде преразгледано като евентуален сурогат на това, което другояче би било импортирано и е изложено на риск при събития сходни на пандемия или спорове ", уточни Бийд.

Просото е по-толерантно към небогати почви, суша и сурови условия на развъждане и може елементарно да се приспособява към разнообразни среди без високи равнища на торове и пестициди. То не се нуждае от толкоз доста вода, колкото другото зърно, което го прави идеално за места като сухия регион на Сахел в Африка, а дълбоките корени на сортове като фонио могат да оказват помощ за намаляване на опустиняването – процесът, който трансформира плодородната почва в пустиня, постоянно заради суша или обезлесяване.

" Фонио е " реколтата на мързеливите фермери ", толкоз елементарно се отглежда. Когато падне първият дъжд, те би трябвало единствено да хвърлят семената му. Почти не е нужно да обработват почвата ", изясни Пиер Тиам, основен готвач и съосновател на основаната в Ню Йорк верига за изискани ежедневни храни " Теранга " (Teranga), която предлага западноафриканска кухня. Той добави, че това също е бързо растяща просвета - може да узрее за два месеца, само че не всичко е елементарно. " Обработката на фонио е доста сложна. Трябва да премахнете обвивката, преди да стане годно за консумация ", показа Тиам.

Просото съставлява по-малко от 3 на 100 от международната търговия със зърно, съгласно ФАО. Но пък необятно се отгежда в някои сухи зони. В област Рушинга площта с просо се е нараснала съвсем три пъти през последното десетилетие. Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации разположи десетки вършачки и даде пакети със семена и образование на 63 000 дребни фермери в региони, предразположени към суша през предходния сезон.

Ниските превалявания и високите температури през последните години, частично заради изменението на климата, дружно с бедните почви, понижиха интереса към поглъщащата доста вода царевица.

" Ще откриете, че тези, които са отглеждали царевица, в този момент търсят хранителна помощ, а тези, които са отглеждали сорго или просо, към момента ядат дребните си зърна. Очакваме, че след пет години те ще изместят царевицата ", сподели Мелоди Цорио, агроном на региона, намеквайки за дребни зърна като просо, чиито семена могат да бъдат фини като пясък.

Говорителят на Световната продоволствена стратегия Татенда Мачека съобщи, че просото " ни оказва помощ да понижим продоволствената неустановеност " в Зимбабве, където към една четвърт от хората в 15-милионната страна, дълго време житница на Южна Африка, в този момент са заплажени от апетит. Те просто не знаят от кое място ще пристигна идващото им хранене.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР