Докато доскоро страните от Балканите бяха изправени пред опасенията, че

...
Докато доскоро страните от Балканите бяха изправени пред опасенията, че
Коментари Харесай

Задължителна ваксинация срещу Covid: между моркова и тоягата на Балканите

Докато до неотдавна страните от Балканите бяха изправени пред опасенията, че имунизациите против Covid-19, които доближават до тях, са прекомерно малко и ще дойдат прекомерно късно, то в множеството от страните в района днешният проблем е по какъв начин да убедят оптимално висок % от популацията си да се имунизира.

Към затрудненията, които провокира почналият туристически сезон , се прибавят и страховете от разпространяването на разновидността Делта на ковид, който изправя района пред заплахата от четвърта вълна на пандемията.

А наред с чисто човешките, филантропичните и медицинските измерения на казуса, туристическите страни се притесняват и от незнаен завършек на сезона още преди да е предходна средата му.

Гърция

Всички тези фактори се отнасят в изключително огромна степен до Гърция, която се трансформира в неоспорим районен водач в ограниченията за поощряване на имунизацията. Въпреки че над 4,5 милиона души от 11 милионното население са със приключена имунизация, през последните седмици новозаразените се усилват, броят им доближи до 3 хиляди дневно, доста райони още веднъж минаха в зони с нараснал риск от Covid-19, а управляващите бяха принудени да върнат полицейския час в известния измежду туристите остров Миконос .

През последните седмици гръцкото държавно управление предприе комплицирана скица от ограничения за стимулиране и напън в интерес на всеобщото имунизиране, изключително на младежите, които са главната група измежду новозаразените. Сред тласъците е схемата за даване на 150 евро на всеки юноша на възраст сред 18 и 25 години, който се имунизира, като сумата се превежда по специфична банкова карта, наречена " Пропуск за независимост " (Freedom Pass).

Допълнителен бонус е безплатното прилагане на телефонни услуги за един месец. Изглежда, че мярката дава резултат, тъй като единствено за един ден от въвеждането на мярката 109 хиляди младежи подадоха заявки да се възползват от нея, заяви пред телевизия Скай зам.-министърът на електронното държавно управление Георгиос Георгандас.

Същото обръщение, а точно логиката за тласъците за имунизация като връщане на свободите на имунизираните, се съдържа и в останалите ограничения, които бяха оповестени през предходната седмица.

Гръцкото държавно управление реши закритите пространства на всички заведения, както и закритите театри и киносалони, да работят единствено за имунизирани или за преболедували Covid-19. Само тези категории ще могат да посещават клубове или музикални заведения и навън. Същото се отнася и до всички спортни уреди. С това гръцките управляващи скъсват с правилото, че негативният тест за ковид обезпечава същите права, както удостоверението за имунизация, и се ориентират към диференцирани ограничения съгласно имунизационния статус на жителите - метод, който цели точно да насърчи изтощените от рестриктивните мерки гърци да преодолеят съмненията си по отношение на имунизациите.

В тласъците се включи и гръцкият частен бранш. Гръцка металургична компания предложи на служащите си
бонус от 500 евро, с цел да се имунизират против Covid-19, а фериботна компания предлага понижение от 50 % от цената на билетите за имунизирани младежи под 25 години.

Наред със тласъците за имунизираните гръцкото държавно управление сподели, че не се колебае да вкара и наложително имунизиране в сфери, където това се счита, че е в надделяващ публичен интерес. Още през май командването на противопожарната работа вкара наложително имунизиране за чиновниците в оперативните звена на гражданската отбрана. През предходната седмица пък управляващите оповестиха наложителна имунизация за някои професионални категории, като чиновници в домове за възрастни хора, за сираци, за хронично заболели или хора с увреждания, както и в центрове за хора със специфични потребности. Те ще бъдат краткотрайно отстранени от работа след 16 август, в случай че не са си сложили най-малко една доза от имунизацията. От 1 септември наложителната имунизация ще бъде в действие и за медицинските чиновници в публичния и частния бранш.

Политиката на гръцкото държавно управление не мина и без митинги. Около 4000 души се събраха предходната сряда в Атина с лозунги като " Ние споделяме не! ", " Оставка! ", " Вземете си имунизациите и се махайте! ". Вчера пък митинги против наложителното имунизиране в избрани сфери се организираха в Атина и Солун.

 Снимка: AP/БТА

Хърватия

В същата посока, въпреки и без толкоз единогласие измежду ръководещите, се движи и Хърватия. Миналата седмица по неофициални информации беше обявено, че хърватското държавно управление вкарва наложителна имунизация в три бранша - опазване на здравето, обучение и обществени грижи.

Задължителното имунизиране в упоменатите три бранша би трябвало да стартира в средата на август или началото на септември. Засега обаче няма публично решение и наподобява, че става въпрос по-скоро за планове на хърватското държавно управление.

От своя страна президентът Зоран Миланович се разгласи срещу наложителното имунизиране и съобщи, че това не е и " рационално от политическа позиция ". " После какво? Ще преследваме ли хората, които имат кариес? ", попита той.

Заради забавянето на имунизацията Хърватският институт за публично здраве стартира акция с видеоклипове, в които известни персони приканват жителите да се имунизират.

В тласъците се включиха и локалните управляващи. Крапинско-загорската жупания предлага на жителите, които се имунизират, безвъзмезден еднодневен билет за спа и балнеолечебни центрове.



Снимка: iStock by Getty Images

Сърбия

В Сърбия, където имунизацията потегли мощно, само че след това се забави, още през май управляващите започнаха да оферират финансови тласъци на имунизираните. По силата на държавно разпореждане на всички, които си слагат най-малко една доза до края на май, бяха препоръчани 3000 динара или към 25 евро.

Генералният секретар в министерството на опазването на здравето на Сърбия Мирсад Джерлек сподели, че жителите на Сърбия са се отпуснали прекалено много. Той счита, че би било добре да се вкара наложителна имунизация.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обаче съобщи предходната седмица, че той персонално е покровител на концепцията за наложителна имунизация за избрани категории от популацията, само че такова нещо не е допустимо поради конституцията. Имаме конституция, съгласно която всички сме равноправни. Как да кажа на някого, че може да влезе в търговски център, в случай че е имунизиран и не може, в случай че не е, попита Вучич.

Ще работим върху това да въведем
лотарии , да плащаме на хората, с цел да се имунизират, сподели сръбският президент.

Нов пакет от тласъци за имунизиране на жителите на Сърбия ще бъде показан през идващите дни, разгласи Мирсад Джерлек пред белградския вестник " Курир ".

 Участници в музикалния фестивал в Нови сад трябваше да потвърдят, че са имунизирани или да показват негативен тест за ковид
Участници в музикалния фестивал в Нови сад трябваше да потвърдят, че са имунизирани или да показват негативен тест за ковид
Снимка: AP/БТА

Република Северна Македония

Здравните управляващи в югозападната ни съседка обмислят опцията от есента да се изисква документ за имунизация за визити на събития навън или закрито. Това заяви предходната седмица министърът на опазването на здравето Венко Филипче.

Давайки си сметка, че без значение от всичко, което вършим, ползата към имунизацията няма да се усили, обмисляме някаква форма на рестрикция, сподели Филипче.

Никъде по света тази имунизация не е наложителна, по тази причина би трябвало да обмислим някои различни решения - да се участва на всеобщи мероприятия, на кино, на културни събития единствено със документ за имунизация и това е нещо, което е допустимо да препоръчаме през есенните месеци, сподели министърът.

Румъния

Румънският министър председател Флорин Къцу съобщи, че има предложение здравните чиновници, които не са имунизирани, да бъдат тествани против КОВИД-19 и да поемат разноските за тестванията . Той съобщи това в отговор на въпрос дали държавното управление обмисля мярка за наложително ваксиниране на медицинския личен състав или на чиновниците в обществените домове.

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че имунизацията против Covid-19 в Румъния е доброволна и това нещо няма да се промени. Не съм последовател на наложителната имунизация, уточни президентът.

Три кебапчета, две хлебчета и бутилка вода - това беше
бонусът за тези, които отидат да се имунизират в мобилния център, оголен през юни на най-големия пазар за селскостопански и хранителни артикули в Букурещ - Обор. Инициативата " кебапчета против имунизация " бе оповестена от районния кмет Раду Михаю.

Румънската
лотария провежда през втората половина на юни специфична лотария за тези, които се имунизират, под мотото: " Ваксинираш се и печелиш ". Бяха раздадени пет награди по 10 000 леи (2033 евро) и една премия от 50 000 леи (10 166 евро).

Властите в Румъния също така вкараха наложително показване на документ за имунизация за избрани културни и спортни събития. Половината от 26 хиляди билета, продадени за осминафиналния мач от Европейското състезание по футбол сред Франция и Швейцария, игран в Букурещ, бяха непокътнати за имунизирани гости.

Турция

Засега имунизацията в Турция минава при добър, въпреки и спадащ интерес, и управляващите не са оповестили съответни тласъци. Пунктове за имунизация в джамии и гробища откриха локалните управляващи в турския източен окръг Ван, с цел да насърчат имунизирането на жителите по време на Курбан байрам.

Още през юни обаче турската частна телевизия НТВ заяви, че управляващите обмислят и опцията за позитивна дискриминация за имунизираните и нови ограничавания за тези, които не са си сложили ваксина против Covid-19.

В случай, че ползата към имунизация не се усили, има проекти за използване на положителна дискриминация на имунизираните. Както в този момент хората без ХЕС-код (специален здравен код, който се изисква при пътешестване в публичния превоз, обслужване в разнообразни институции и прочие, бел.ред.) не са допускани в публични здания, банки, търговски центрове, по този начин ще стартират да се разискват и ограничавания за тези, които не са се ваксинирали, отбелязва " Хюриет ". Възможно е да бъде стеснен достъпът на неимунизираните до кина, театри, спортни надпревари, концерти.

Миналата седмица обаче в отговор на въпрос дали управляващите обмислят наложително имунизиране, министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа уточни, че сега този въпрос не е на дневен ред.

 Снимка: AP/БТА

Словения

В началото на месеца словенският министър председател Янез Янша съобщи, че някои страни членки на Европейски Съюз към този момент приготвят законови решения за наложителна имунизация срещу Covid-19 за някои категории население - възрастните хора, медицинския личен състав, работещите в домове за възрастни хора, в туризма и другаде - и ще предложат унищожаване на правото за гратис тестване за хората, които не желаят да се имунизират. Макар това към този момент да не е предложение на държавното управление, Словения ще би трябвало да разиска сходни решения и да одобри дефинитивно решение, сподели Янша.

Черна гора

На 2 юли министерството на опазването на здравето на Черна гора разгласи, че всички заети в обществената администрация ще получат един ден отпуск , откакто се имунизират.

Освен това възрастните хора, имунизирани през юли, ще получат туристически ваучер на стойност 50 евро .

Министерството заяви още, че доказателство за имунизация или негативен PCR тест ще бъдат наложителни за посетителите на концерти и музикални фестивали в страната.

 Снимка: iStock by Getty Images

Кипър

Кипърското държавно управление реши да покрива 35 % от разноските за настаняване по време на отмора на лицата, които са получили най-малко една доза ваксина против ковид или са прекарали заболяването през последните 180 дни.

Тази опция е част от серия ограничения, оповестени от държавното управление при започване на юли в опит за поощряване на повече хора да се имунизират против ковид.

Схемата е в действие от 16 юли до 31 август. Тя съдържа изискване за оптималната цена от 80 евро на вечер за двойна стая с включена закуска , при най-малък престой от три нощувки.

Мерките на държавното управление обаче провокираха реакция от съперници на имунизациите и последователите на свободния избор, които го схващат като равни условия за имунизираните и неимунизираните. На 18 юли протестиращи нападнаха офисите на медийната група " Сигма " в Никозия, нападнаха личния състав и подпалиха коли на паркинга. При арестите и конфликтите бяха ранени 12 служители на реда.

 Протести в Кипър против наложителната имунизация против ковид
Протести в Кипър против наложителната имунизация против ковид
Снимка: AP/БТА

Нападателите пристигнаха от редиците на хората, които се опълчват на пропуща " Сейфпас " , който се употребява за визити в търговски центрове, кафенета, заведения за хранене, спортни зали и други обекти в Кипър и удостоверява, че лицата са имунизирани, преболедували са Covid-19 или разполагат с негативен резултат от тест. Демонстрантите желаеха гаранции, че имунизацията няма да стане никога наложителна, че тестванията ще останат безвъзмездни, както и че ще бъдат анулирани условията за постоянно осъществяване на бързи проби от жителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР