Докато чуждестранните правителства продължаваха да евакуират гражданите си от затъващия

...
Докато чуждестранните правителства продължаваха да евакуират гражданите си от затъващия
Коментари Харесай

Десетки хиляди суданци бягат от родината си

Докато задграничните държавни управления продължаваха да изтеглят жителите си от затъващия в безпорядък Судан, десетки хиляди суданци избягаха по суша в прилежащите страни, рискувайки живота си, оповестява Българска телеграфна агенция. 

" Цивилни жители бягат от регионите, наранени от сраженията, в това число към Чад, Египет и Южен Судан ", осведоми Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси. Хиляди бежанци се събират и на границата с Етиопия, допълват от службата.

Сраженията в Хартум не престават, а въздушни удари има и по град Омдурман, който е прилежащ на столицата и се намира на север от нея, и по предградието Калакла. Няколко жилищни здания са се срутили в Калакла, демонстрират видеозаписи и репортажи. Местни поданици се опитвали да намерят хора, затрупани под руините. 

Съобщава се, че и в региона на Западен Дарфур е имало сражения.

Договореното от страните в спора преустановяване на огъня за празненствата по случай края на мюсюлманския месец на постите рамазан, което се съблюдава единствено отчасти от петък вечерта, би трябвало да завърши в понеделник вечерта, след което е допустимо да се стигне до ново ожесточаване на сраженията.

Двамата най-могъщи генерали в Судан и техните елементи се борят за превъзходство към този момент повече от седмица, при което починаха стотици хора, напомня организацията.

Фактическият президент Абдел Фатах Бурхан, който е и главнокомандващ на армията, се бори против своя заместител Мохамед Хамдан Дагало, водач на мощната паравоенна формация Сили за бърза поддръжка (СБП). Двамата са отпред на богатата на злато и нефт страна с население от към 46 млн. души от военния прелом през 2021 година насам. 

По данни на Организация на обединените нации от началото на спора са починали минимум 427 души, а 3700 са били ранени.

Повече от 1000 души са евакуирани от Судан, съобщи през днешния ден ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, като благодари на Франция за помощта ѝ в интервенцията. Той също по този начин благодари на страните за това, че са евакуирали освен своите жители, " само че и всички жители, които са могли ". 

По-късно френският президент Еманюел Макрон съобщи, че досега Франция е евакуирала над 400 души от Судан, в това число 150 французи.

Германският канцлер Олаф Шолц благодари на немските въоръжени сили, Бундесвера, за напъните им за евакуация. " Това е рискова задача, само че е значимо жителите на нашата страна и на други страни да бъдат доведени в сигурност ", съобщи Шолц.

Четири самолета на немските военновъздушни сили са евакуирали повече от 400 души от Судан досега на фона на напъните на редица страни да изтеглят допустимо най-бързо своите сънародници от Хартум, до момента в който в страната работи несигурно помирение, съобщи Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР