Докато четях основните книги на моя учител Фернан Бродел, забелязах,

...
Докато четях основните книги на моя учител Фернан Бродел, забелязах,
Коментари Харесай

Жак Атали: Когато сте номер две, не се сблъсквайте челно с номер едно

Докато четях главните книги на моя преподавател Фернан Бродел, забелязах, че в историята на геополитиката съществува закон с неумолима прогностична годност, който може да бъде доста потребен за всеки от нас в доста области.

В края на XV в., когато Брюж господства в търговията, той е нападнат по всички морета от испанските и португалските сили, които се изтощават в тези борби, оставяйки властта в Европа на Венеция. В края на XVI в. Венеция се сблъсква с икономическата, политическата и военната конкуренция на Османската империя, която желае да изтръгне от Венеция контрола върху пътищата за коприна и подправките и, апропо, да откри властта си над светите места; а когато Серенисима и Високата врата се изтощават взаимно в борбите, Нидерландия, нова комерсиална мощ, взема връх. Когато през XVIII в. Франция на починалия Луи XIV, регента, а по-късно и на Луи XV стартира непрекъснати войни против Нидерландия, водачеството в света поема Англия. Когато в края на XIX в. Германия, която се трансформира във велика мощ след обединяването си под управлението на Прусия, се опита да измести Англия от ръководството на света, точно Съединените щати се постановиха и поеха щафетата най-малко за един век. А през днешния ден Китай, който деликатно се пази от спора сред Съединените щати и Русия, доколкото може, би имал всичко, с цел да бъде един ден огромният победител, в случай че не направи доста неточности.

Това важи и за вътрешната политика: по този начин непрекъснатата фронтална борба на всички фронтове сред гневната левица и държавното управление без болшинство обслужва само ползите на крайната десница, която остава в конспиративност, без да взе участие в обидите и издевателството : другите две си вършат оглушки, като се подлагат на критика взаимно; в случай че продължава по този начин, който и да се опълчи, претендентът на крайната десница ще завоюва идващите президентски избори. По сходен метод, по-анекдотично, спорът сред двамата водачи на партията на Зелените, Сандрин Русо, която атакува водача на своята партия Жулиен Байо, може да докара до успеха на трети.

Това е правилно и в персоналния живот. И всеки може да го изпита: разногласието с сътрудник обслужва ползите единствено на трети; разногласието с родител е от изгода за различен.

Най-общо казано, когато номер едно би трябвало да се бори с номер две, и двамата се изтощават в борбата, съвсем постоянно печели номер три. Помислете, огледайте се към себе си и ще намерите образци, които удостоверяват тази доктрина.

Светът, в който Китай е свръхсила, а Франция се ръководи от Марин Льо Пен и нейните поддръжници, съгласно мен не е изключително мечтан . И въпреки всичко се прави всичко, с цел да се стигне до това бъдеще.

За да го избегнете, е доста значимо, когато сте номер едно, да не си създавате неверен враг; а когато би трябвало да се защитавате от нахлуване на номер две, е значимо да не забравяте, че тази борба е единствено подготовка за главната борба против номер три; по същия метод, когато сте номер две, не би трябвало да се сблъсквате челно с номер едно и да отклонявате гнева му, с цел да го оставите да се изтощи против номер три. И най-после, когато сте номер три, е значимо да извършите всичко допустимо, с цел да не бъдете принудени да избирате страна сред номер едно и номер две; даже това да значи да провокирате техния спор.

Съвсем съответно това би означавало, че в геополитиката е от значително значение да не се разреши на Китай да се възползва от съветската офанзива против Украйна; а във вътрешната политика настоящето болшинство, сходно на левицата, не би трябвало да избира неверния зложелател: техният главен съперник е крайната десница. Винаги е от значително значение да се избере добре главният зложелател и да му се противостои. /БГНЕС

----------

Жак Атали е френски икономист, финансист и мъдрец. През 1991 година става създател и първи началник на новата Европейска банка за възобновяване и развиване. Автор е на романи, есета и монографии, измежду тях се откроява книгата " Евреите, светът и парите ", която е преведена и на български език.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР