Докато бащите на днешните т.нар. демократи“ бяха част от репресивния

...
Докато бащите на днешните т.нар. демократи“ бяха част от репресивния
Коментари Харесай

Преди 70 години Г.М.Димитров създава в Ню Йорк Събрание на поробените европейски народи

Докато бащите на днешните така наречен „ демократи “ бяха част от репресивния уред на Българска комунистическа партия, на 20.09.1954 година, Български земеделски народен съюз и доктор Г. М. Димитров, тогава в емиграция, учредяват в интернационалния център " Carnegie Hall ", тъкмо против залата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, Съединени американски щати - СЪБРАНИЕТО НА ПОРОБЕНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ /СПЕН/. В самодейността се включват емигрантски организации от още девет страни - Албания, Чехословакия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

Структурата на " СПЕН " прилича тази на Организация на обединените нации, като се стреми да обезпечи посланичество на тези страни, които " или не са показани, или са показани несъответстващо в международната организация! " Много от участниците в СПЕН са някогашни ръководители на всеобщи политически организации. СПЕН приказва от тяхно име, от името на народите лишени от цивилен права.

На първата сесия на СПЕН за ръководител е определен доктор Вилис Масенс от Латвия, а за негов зам. ръководител - Гл. Секретар на Български земеделски народен съюз доктор Г. М. Димитров, който управлява българската делегация. По късно, на деветата сесия /1962-1963/ доктор Димитров е определен за ръководител на СПЕН.

Събранието на поробените европейски нации се трансформира в толкоз авторитетен представител на силите, които сплотява, че през юли 1959 година Конгресът на Съединени американски щати приема обща резолюция за годишно осъществяване на Седмица на поробените нации. В сходство с тази резолюция в цялата страна се провеждат церемонии и възпоменателни мероприятия, които припомнят за трагичното състояние на поробените източноевропейски нации!

Николай Ненчев
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР