Докато България се изправя пред нова на COVID-19, а в

...
Докато България се изправя пред нова на COVID-19, а в
Коментари Харесай

Да нормализираме болестта - лидерите във ваксинирането в Европа отменят ограниченията

Докато България се изправя пред нова на COVID-19, а в прилежащи Сърбия и Гърция и в тогавашния водач Израел имунизирането се бави и се обмисля (или одобрява) връщане на ограничения поради хиляди нови случаи, няколко европейски страни проправят пътя на " новото обикновено ".

Обявеното от Дания събаряне на ограниченията към този момент е наклонност на Скандинавския полуостров, в Белгия, в Португалия и даже в внимателната по тематиката, прилагаща най-вече ограничения на районно равнище Испания. Държавите, създали такива стъпки, си наподобяват в едно: те регистрират все по-малко смъртни случаи, само че и близо или над три четвърти имунизирани поданици.

Успехът - или неуспехът - на тази нова политика с рухването на температурите в Северното полукълбо ще е първият същински тест за имунизациите. Моментът на това тестване е значим - циркулиращият вид " Делта " е в десетки пъти по-заразен от уханския, а с продължаването на пандемията в страните със слаба имунизация единствено може да се появяват нови разновидности, които да ги заобикалят.

Три разнообразни метода, един резултат

Тази седмица Швеция , с нетрадиционния си (според преобладаващите европейски разбирания) модел за справяне с вируса, отстрани съвсем всички ограничавания.

При намаляваща дневна, едноцифрени цифри през септември (след като през миналата година общата измежду инфектираните доближи стойности в пъти над скандинавските съседи) отпадат рестриктивните мерки какъв брой хора могат да вървят на футболни срещи и концерти, сватби и рождени дни. Отменена бе рекомендацията за отдалечена работа.

Шведските управляващи (и доста шведи) нарекоха локдауните безсмислени предходната година и смаяха света, само че в никакъв случай не са го правили за имунизациите. Спрямо цялото население едвам две трети са ваксинирани. Над 83% от хората над 16-годишна възраст обаче са получили най-малко една доза, а в същата група над 76% имунизирани са изцяло.
People celebrate the end of all health restrictions in Stavanger, Norway on Saturday night.

- Marie Oakes (@TheMarieOakes)

Швеция обаче не е първата, а едвам третата скандинавска страна, която го направи. Миналата седмица Норвегия се отвори с шумни празненства и. Това стана, откакто улици, питейни заведения, ресторантии нощни клубове се изпълниха с посрещащи " свободата ". При това решението бе оповестено ненадейно - няколко дни преди да влезе в действие, от държавното управление на страната с население 5.3 млн. души. Премиерът Ерна Солберг, която напуща поста си след изборно проваляне, изясни, че са в предишното след 561 дни и е пристигнал монентът за връщане към " естествения живот ".

Страната се отхвърли да изисква имунизационен документ или негативен резултат от тест за влизане в нощни клубове, питейни заведения и заведения за хранене, при релативно по-нисък дял на ваксинирани от Швеция. Под 80% в страната са с минимум една доза, под 70 - изцяло имунизирани.

В Дания се чуха и рецензии, че държавното управление в действителност не извърши задачата, която бе дало обещание - над 90% имунизирани измежду хората над 12 година Най-близко до тази стойност е процентът на получилите една доза - 86 на 100. Почти същият е делът на изцяло имунизираните (в подмяна на това при над 50-годишните покритието е 96%). Въпреки това Дания реши да анулира всички ограничавания предишния месец. Здравните управляващи стопираха да дефинират вируса като " сериозно рисков " за обществото.

"Това може да се направи единствено тъй като стигнахме надалеч с имунизацията, имаме непоколебим епидемиологичен надзор и тъй като цялото датско население постави големи старания. "
Магнус Хойнике,
здравен министър на Дания

Решението не се дължи на цялостната победа над вируса - той се популяризира в степен, сходна с тези на огромни страни като Испания.

Освен това методът на трите страни към пандемията мощно се различаваше. Посланието, което държавните управления в тях желаят да предадат на жителите, обаче е недвусмислено - с имунизирането заплахата от COVID-19 не изчезва, само че сигурно понижава. Позицията на Дания да вземем за пример е, че към този момент е време този ковид да бъде " приравнен " с останалите заболявания.

" Да възстановяваме заболяването "

Не единствено скандинавските страни разхлабват макар упованието есента и зимата да усилят риска вирусът да се популяризира в закрити пространства..

В Белгия , където ваксинираните също са над 80%, маските в петък, с няколко изключения - в градския превоз, в лечебни заведения или на културни събития с над 500 души на закрито и 75 навън. Нощните заведения отварят, в Брюксел отпада вечерният час (1 сутринта) за всички

След внезапно повишение на заболеваемостта и смъртността разновидността " Делта " Португалия вкара тежки ограничавания, измежду тях - наложителни маски на улицата. Здравната система съвсем блокира, наложи се намесата на други страни от Европейски Съюз, която Португалия изиска сама. От две седмици обаче португалците не маски на улиците; имунизираните към този момент са близо 85 на 100. Преди няколко дни " изключителното състояние " се трансформира в " положение на паника ". От петък отпаднаха рестриктивните мерки за събиране в търговски обекти, няма рестрикции за културни събития, маски се носят единствено където не може да се обезпечи 2 метра разстояние. Отварят питейни заведения и клубове. В заведения за хранене и хотели няма да са потребности документи. съвсем напълно рекомендацията за отдалечена работа.

 Държавите, решили да отпаднат ограниченията, са ваксинирали изцяло сред две трети и три четвърти от популацията си.
Държавите, решили да отпаднат ограниченията, са ваксинирали изцяло сред две трети и три четвърти от популацията си.

Въпреки изключителния триумф - - Испания не бърза с националното разхлабване. Повечето ограничения в доста самостоятелни области са отпаднали, само че решението по кое време да се разхлабват още (или затягат) се взима от всяка поотделно. Въпреки това най-богатата и обитаема испанска самостоятелна област, столицата Мадрид , стана в четвъртък първата, премахнала всички ограничавания за събиране и навън, и на закрито. Маски ще се носят единствено в случай че не може да се поддържа отдалеченост (и навън, и на закрито) от 4 октомври.

Властите в Андалусия , където пандемията е в огромна степен овладяна, в " околните седмици " също да отстранен лимитираният за потенциал и работно време за търговски обекти, заведения и събития. В миг, когато страни и райони в Европа с малко имунизирани ще се изправят пред избора дали да затворят още веднъж нощните заведения, Балеарските острови взеха решение да ги отворят - на 8 октомври.

Други области (и изключително Каталуня) доста по-бавно се отхвърлят от рестриктивните мерки. Националните управляващи обаче към този момент зададоха посоката за бизките месеци. На конференция предишния месец отговарящият за координацията в оправянето с ковид в Испания Фернандо Симон изясни, че жителите ще би трябвало да стартират да " възстановяват " заболяването и тя може да стане сезонна, като грипа. Сравнена с другите огромни страни обаче, Испания е изключение. Тя може да си разреши дебата за разхлабване при съвсем 80% изцяло имунизирани. В Германия изцяло имунизираните са 63% от всички поданици, в Италия, Франция и Англия - подобен дял. Пред медиите немският вирусолог Кристиан Дростен, който поучава държавното управление, сподели неотдавна, че връщането към нормалността тази есен още е немислимо. Проблемът е частично обвързван с по-голямата на " Делта " и с, с цел да се построи така наречен групов имунитет (пресичане на вируса посредством контакт на по-голямата част от жителите с него): най-малко 80-90% от популацията. " Нормализиращите " страни са покрай него. Други, като Германия, още при започване на лятото, че " груповият имунитет " в действителност е неосъществим.

" С малко по-ниск % имунизирани, в сравнение с в Испания, и доста сходна заболеваемост... е прелъщение да се мисли, че Дания мже да служи за опит и че, в случай че всичко се получи добре, скоро може да бъде последвана, " " Ел Паис ".

Сравненията сред страните могат да са подли. Процентът на ваксинирани в Германия в действителност не е доста под шведския, само че двете не са съпоставими. Разликите в популацията и гъстотата му, разликата в натиска над здравната система и в метода към имунизирането (например по кое време да се ваксинират младите, по-активни хора) също имат значение за метода, по който ще се развие заболяването.

Освен това обстановката непрекъснато се трансформира. При тогавашните " пионери " на имунизирането Англия (която също отстрани множеството си ограничения) и Израел акцията се забави с времето и заболеваемостта на 100 хиляди души надвиши надлежно 700 и 1000 към края на септември.

Ако обаче в разхлабващите страни няма внезапен растеж на тежко болни и умряли тази есен и зима, то имунизациите, държавните управления (с акциите и тактиките си) и най-много жителите ще са си свършили работата.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР