Доизграждането на околовръстния ринг на София, промени в законите за

...
Доизграждането на околовръстния ринг на София, промени в законите за
Коментари Харесай

АПИ работи по проекта за липсващата част от Околовръстния път на София

Доизграждането на околовръстния кръг на София, промени в законите за ръководство на етажната благосъстоятелност и за устройството на територията, сигурността на придвижването, програмата за саниране. Това бяха част от въпросите, по които министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов беседва с районни кметове и общински съветници от " Демократична България ".

По отношение на плана за създаване на изчезналите сектори, министър Караджов изясни, че Агенция " Пътна инфрастрктура " чака тази седмица Столичната община да й съобщи идейните планове за построяването на Околовръстния път на София от ж.к. ”Бъкстон ” до връзката с автомагистрала “Струма ”. Заради несъгласието на „ Сдружение за Княжево “ с плановото решение в обсега на кръстовището с бул. “Цар Борис III ” и с цел да не се бавят устройствените процедури, трасето е разграничено на подучастъци. След приемане на идейните планове АПИ ще приготви публични поръчки за планиране и строителство и строителен контрол.

След разискването през 2019 година в Министерство на регионалното развитие на измененията в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност са получени над 700 оферти, отбелязва министър Каразжов. Сформирана е и междуведомствена работна група, която би трябвало да подкрепи изработването на целия пакет с промени за промяна в този закон, както е заложено и в Националния проект за възобновяване и резистентност.

Районните кметове са сложили и въпроса за етажните здания, които могат да бъдат одобрявани по Закона за устройство на територията (ЗУТ) с изгребни ями вместо с канализация. Министър Караджов е склонен, че тази опция би трябвало да остане единствено за еднофамилните здания и по тази причина са нужни промени в този нормативен акт.

Обсъдена е била и тематиката за пътната сигурност, като условията за дистанцията сред пешеходните пътеки и пътната маркировка. На въпрос на районните кметове министърът е отбелязал, че програмата за саниране ще продължи посредством Плана за възобновяване и резистентност. По него за жилищните здания са обезпечени 1.2 милиарда лева без Данък добавена стойност, а за публичните здания - 370 млн. лева без Данък добавена стойност. За публичните здания ще се финансира и осъществяването на енергоспестяващи ограничения. Изпълнението на програмата ще стартира след утвърждението на Плана от Брюксел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР