Доходността на държавните облигации на САЩ продължи да се повишава,

...
Доходността на държавните облигации на САЩ продължи да се повишава,
Коментари Харесай

Седмицата започна с лек ръст на борсовите индекси в САЩ и спад в Европа

Доходността на държавните облигации на Съединени американски щати продължи да се покачва, като тази на референтните 10-годишни съкровищни бонове се откри на най-високото си равнище от 2007 година, покачвайки се през 15 от последните 20 седмици, съгласно пазарните данни на Dow Jones.

Фондовите пазари също се покачиха в понеделник, откакто главните показатели означиха най-лошото си седмично показване от март.

S&P 500 се повиши с 0,4%, софтуерният Nasdaq Composite добави 0,5%, а показателят на сините чипове Dow Jones Industrial Average набъбна леко с 0,1%, или 43 пункта, обобщава The Wall Street Journal.

Доходността на 10-годишните държавни облигации се увеличи с 0,103 процентни пункта до 4,541% по отношение на 4,438% в петък, правейки по-малко привлекателни по-рисковите активи като акциите, които в последно време губят мощ след ралито по-рано тази година.

От началото на 2023 година S&P 500 е повишен с 13%, Nasdaq Composite е скочил с 27%. Широкият показател и софтуерният са изгубили надлежно по 3,8% и 5,4% през септември.

Миналата седмица Федералният запас на Съединени американски щати реши да остави лихвените проценти на актуалните им равнища, само че даде знак, че чака лихвите да останат по-високи и през 2024 година – вероятност, която раздруса вложителите.

Икономистите се притесняват, че покачващите се цени на петрола и опцията за устойчивостта на по-високите разноски по заемите ще накарат американците да понижат харченето за хранене на открито, пътешестване и други дискреционни категории.

Фючърсите на сорта Брент се откриха на 93,29 $ за барел, което е леко покачване. Цените на петрола са се повишили със 7,4% през септември.

На този декор акциите в енергийния бранш напреднаха с 1,3%, представяйки се най-добре в границите на S&P 500 в понеделник.

Акциите на Warner Bros Discovery паднаха с 4% през вчерашния ден, откакто холивудски писатели, студиа и стриймъри обявиха, че са постигнали авансово съглашение за преустановяване на месечна стачка. Акциите на Netflix се повишиха с 1,3%.

Нови стопански данни, предстоящи по-късно тази седмица, биха могли да дадат сигнал за това по какъв начин по-високите лихвени проценти въздействат върху икономическата интензивност. Актуализираният отчет за брутния вътрешен артикул за второто тримесечие се чака в четвъртък. Данните за потребителските разноски ще излязат в петък. Търговците на дребно Nike и Costco, както и операторът на круизни линии Carnival, са измежду фирмите, които би трябвало да отчетат облаги тази седмица.

В Европа водещите показатели на главните фондови пазари закриха вчерашната комерсиална сесия със спадове. Инвеститорите оценяваха въздействието, което ще окажат поредицата решения за лихвените равнища на огромните централни банки от предходната седмица, както и вероятността ставките да се задържат високи за по-дълго време, обобщава CNBC.

Междувременно доходността на 10-годишните немски облигации доближи най-високото си ниво юли 2011 година, нараствайки до 2,783%.

Общоевропейският показател Stoxx 600 затвори надолу с 0,6%, като съвсем всички браншове бяха на негативна територия. Компаниите за пътувания и развлечения изгубиха 3% от цената си, а акциите на производителите на артикули за бита се намалиха с 2%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР