Договорите за два от обществените паркинги в Пазарджик ще бъдат

...
Договорите за два от обществените паркинги в Пазарджик ще бъдат
Коментари Харесай

Вливат 57 места от два паркинга в Пазарджик в „Синя зона“

Договорите за два от публичните паркинги в Пазарджик ще бъдат прекъснати, а териториите им ще преминат в „ Синя зона “. Единият е най-големият в града – при Халите, с 45 места, другият – на ул. „ Иван Вазов “, с 12 места. Концесионер на първия е компания на Гинка Върбакова, чието име нашумя към договорката за ЧЕЗ – „ Грийн Билдинг БГ “ ЕООД. Концесионер на втория е Екатерина Марчокова-Стоянова, бизнеспартньор на Върбакова, с компанията си „ Транс билдинг Груп “ ЕООД.
 
Точката не мина без разискване в Общинския съвет на Пазарджик , само че акцентът в него падна не върху това кой е концесионер, а дали по този начин препоръчаните промени са най-разумното решение и какъв ще бъде резултатът от него.
 
Още при започване на съвещанието съветникът Евтим Янев от ГЕРБ показа опасенията си, че със договорката се накърняват публичните ползи и се облагодетелства бъдещият концесионер на „ Синя зона “. Предложението за паркингите е импортирано на 12 февруари. Мотивите за това са преустановяване на контракта по взаимно единодушие, считано от 1 април тази година.
 
На 29 януари, 14 дни по-рано, е разгласен търгът, като в него са отразени и 57-те места от паркингите при Халите и на ул. „ Иван Вазов “. С тях местата стават повече – 1621, а цената на бъдещата договорка – доста по-изгодна за възможния наемател. Янев не скри подозренията си, че в основата на това стои предварителна спогодба сред общината и частен ползвател.

 
В съвещанието не участваха кметът на града Тодор Попов и Найден Шопов. Вместо градоначалника отговор даде секретарят Румен Кожухаров. Той изясни, че в по този начин поднесената информацията има значим пропуск – настояването за преустановяване на двата контракта е постъпило преди оповестяването на състезанието за „ Синя зона “. Затова спомагателните 57 места са включени в тръжната документи, в случай че бъде признат този вид и от Общинския съвет, изясни секретарят. В този случай ще бъде преизчислена и цената, която концесионерът ще заплаща.
 
Атанас Шопов от АБВ попита по какъв начин ще реагира общината, в случай че бъдещият наемател реши своеволно да подвига цените. Кожухаров увери, че в разпоредба на общинския съвет са одобрени както таксата за паркиране на час, по този начин и тези за събаряне на скоба и репатриране. Те може да бъдат изменени единствено от съветниците.
 
На 9 март ще бъде избран концесионер за „ Синя зона “. По информация на Георги Шикерджиев, шеф на „ Паркинги и защита “, към този момент има няколко претенденти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР