Договорите за аренда на ниви със срок по-дълъг от една

...
Договорите за аренда на ниви със срок по-дълъг от една
Коментари Харесай

Договорите за аренда – пред нотариус

Договорите за аренда на ниви със период по-дълъг от една година наложително ще се заверяват нотариално и ще се записват в общинските служби по земеделие. Това взеха решение дефинитивно депутатите, като одобриха на второ четене промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи.

Те ще се вписват в съответната работа по вписванията по местоположение на парцелите, като към тях ще се ползват и скици на нивите. За това ще се заплаща закрепена такса от 10 лв..

Предложенията за промени в закона станаха откакто земеделското министерство засече 79 опита за измами със аграрни земи. Причината беше отпадането на условието за показване на схема при заверката на контракти за аренда над 1 година пред нотариус, което докара до заверени десетки подправени контракти за хиляди декари земеделска земя в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол.

С промените към този момент се вкарва условието земеделска земя да може да се отдава чартърен от притежателя или от упълномощено от него лице, което има права върху земеделската земя.

Законът регламентира и случаите, когато един и същи парцел е показан за вписване с повече от един контракт за наем или за аренда на земеделска земя. В този случай общинската работа по земеделие ще записва контракта, вписан в службата по вписвания с най-ранна дата и вписаният контракт при показване за вписване на вписан и невписан контракт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР