Договори за правни и счетоводни услуги, сключени от Летище София“

...
Договори за правни и счетоводни услуги, сключени от Летище София“
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия разследва стари договори на „Летище София“

Договори за правни и счетоводни услуги, подписани от „ Летище София “ ЕАД – държавната компания, която оперираше аеропорта преди да бъде даден на концесия, ще са обект на инспекция от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). За това съобщава Софийската градска прокуратура, която се е самосезирала по медийни изявления.

Прокурор разпорежда осъществяването на инспекция по наличната информация, съдържаща данни за вероятно осъществено закононарушение от общ темперамент, която е предоставена на КПКОНПИ.

Обект на инспекцията ще бъде активността по подписване на контракти за правни и счетоводни услуги сред „ Летище София “ ЕАД и други сдружения и разходването на обществени средства по тези контракти. “

Дадени са съответни инструкции от наблюдаващия прокурор, които следва да бъдат изпълнени от КПКОНПИ, а събраните материали би трябвало да бъдат докладвани в СГП за преценка дали са налице задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане.
За какво става въпрос в действителност?
Държавното обвиняване се самосезира по обява на анонимния сайт Narod.bg, който разгласява " сензационни ", " скандални " и " бомбастични " вести. Прегледа на наличието му демонстрира, че дописките на уеб страницата нормално са основани на други медии и се поставя кликбейт заглавие, което постоянно не е обвързвано с материала. Липсват данни за издател, както и за съществуване на публицисти.

Но уеб сайтът е разгласил материал, в който адв. Детелина Ханчева, брачната половинка на някогашния основен прокурор Иван Гешев, стои зад част от компаниите, които са сключвали контракти с летището по време на някогашния шеф Пламен Станчев. Хонорарите са изкуствено повишени, като двамата са си поделяли сумите, твърди неизвестен източник на уеб страницата.

От известието на прокуратурата излиза наяве, че най-вероятно ще се ревизират договори, подписани преди концесионирането на летището, когато към момента страната го управляваше.

Припомняме, че единствено преди седмица транспортният министър заяви, че ще затегне контрола върху концесията на стратегическия аеропорт.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР