Договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. са

...
Договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. са
Коментари Харесай

Без търг и конкурс, адвокатска кантора е получила договори за над 400 000 лв. от държавата

Договори за адвокатски услуги за над 400 000 лева са сключили сдруженията в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността с една избрана юридическа адвокатска фирма. Това демонстрира инспекция на министерството, оповестяват от там за Moreto.net. По-голяма част от договорите са подписани в интервала юни – август, на правилото на директното договаряне, а при доста от тях са заложени съществени клаузи за неустойки при предварително преустановяване.

От 13 тествани сдружения към този миг, в 7 от тях има подписани контракти със съща адвокатска адвокатска фирма. Прави усещане, че държавните компании са възлагали голям брой контракти с този реализатор, като е допустимо задачата да е била сумите да се раздробят, с цел да не притеглят вниманието на проверяващите. Общо 16 контракти са били подписани за правна помощ по съответни проблеми. Сумата на тези контракти е към 180 хиляди лева и огромна част от тях са изплатени извънредно бързо. Има случай на подписан контракт за 36 000 лева, който е бил на 100% предплатено заплатен.

Заедно с това е стартирана процедура, която ощетява държавния интерес. Със същата адвокатска адвокатска фирма са били сключвали контракти за абонамент. По силата на тези договори страната е плащала за услугите на адвокатската адвокатска фирма, без значение дали е осъществявана работа или не. Три сдружения в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността са поели сходно обвързване, като общата сума е към 20 000 лева на месец или близо четвърт милион на година. Следва да се означи, че тези контракти са юридически издържани, само че отворен остава въпросът каква услуга са получавали отсреща сдруженията против платените средства.

Обобщената информация демонстрира, че за няколко месеца, една избрана адвокатска адвокатска фирма е генерирала контракти за над 400 хиляди лева единствено в системата на МИИ. Мнозинството от тях са подписани от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ сдружения. Начинът на деяние на предприятията, които едновременно „ откриват “ тази адвокатска фирма и стартират да подписват сходни контракти, при които задачата наподобява е била да се платят допустимо най-вече пари за най-кратко време, постанова да се продължи инспекцията и от други профилирани органи.

Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска адвокатска фирма е в директна роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице изказвания, че същата адвокатска адвокатска фирма съставлява предходния министър на стопанската система и промишлеността в персоналните ѝ правосъдни разногласия.

Поради тази причина Министерството на стопанската система и промишлеността сезира Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, с цел да се ревизира налице ли е спор на ползи. Следва да се изследва дали началникът на кабинета на вицепремиера по стопански въпроси (в интервала декември – август 2022 г.) в Министерски съвет, е в директна роднинска връзка с един от съдружниците в адвокатската адвокатска фирма и дали това събитие е повлияло на избора при даването на услуги от страната.

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, с цел да се откри на какво съображение еднакъв реализатор е избиран от болшинството от сдруженията в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността и по какъв начин е бил предпазен държавният интерес при подписване на контракти за абонамент без насрещна услуга или при 100% предплатено заплащане.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР