Договорено е глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък, обяви

...
Договорено е глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък, обяви
Коментари Харесай

Договориха глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък

Договорено е световно съглашение за 15% най-малък корпоративен налог, разгласи Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), представена от Ройтерс. Целта е да бъде прекъсната практиката огромните компании да укриват налози или да заобикалят тяхното заплащане.

Споразумението би трябвало да постави завършек на почналата преди четири десетилетия конкуренция сред страните да притеглят вложения и работни места, като ги таксуват с минимални налози.

Решението ще бъде показано на срещата на финансовите министри на Г-20 във Вашингтон на 13 октомври, по-късно на срещата на върха на водачите на групата в Рим в края на месеца.

В момента доста огромни корпорации заявяват облагите си в страни с ниско данъчно облагане като Ирландия, без значение че те действително са вследствие на активност в други страни. Проблемът стана изключително неотложен с възхода на софтуерни колоси като Google (Google) и Facebook (Facebook), които елементарно могат да вършат бизнес на всички места.

Преговорите продължиха четири години. Те получиха подтик от икономическата рецесия, провокирана от пандемията от новия ковид, както и от поддръжката на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който встъпи в служба през януари.

По оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз минималният корпоративен налог ще обезпечи на страните спомагателни доходи в размер на общо към 150 милиарда $ годишно. Освен това над 125 милиарда доходи от налози ще бъдат пренасочени към страни, където огромните мултинационални корпорации в реалност са направили съответните действия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР