Договореният през 2022 г. компромис за европейската перспектива на Северна

...
Договореният през 2022 г. компромис за европейската перспектива на Северна
Коментари Харесай

МВнР: Има ясни европейски условия за РСМ, София информира редовно ЕС за нарушаването на правата на българите

Договореният през 2022 година компромис за европейската вероятност на Северна Македония има ясно написани условия, които страната-кандидат би трябвало да извърши, както преди пълноценното отваряне на договарянията, по този начин и по време на целия преговорен развой.


Това се споделя в формален отговор до Агенция БГНЕС от българското министерство на външните работи в отговор на въпроса ни за бъдещата евроинтеграция на западната ни съседка.

" Компромисът обгръща три обособени, само че взаимосвързани детайла – заключенията на Съвета на Европейски Съюз от юни 2022 година, Преговорната рамка на Северна Македония и двустранния Договор за добросъседство от 2017 година и ограниченията за неговото използване (разписани в Протоколите от съвещанията на Междуправителствената комисия по член 12). Този компромис е признат от всички държави-членки на Съюза, той е в действие, както беше доказано от всички държави-членки още веднъж в заключенията им от м. декември 2022 г, и контрактувания посредством него механизъм има европейски, а не двустранен темперамент ", акцентират от външното ни министерство.

" Постигането на участие в Европейски Съюз е нескончаем развой с голям брой стъпки, в който страната-кандидат последователно се приобщава към съблюдаване на европейските правила и използване на стандартите на Съюза във всяка една сфера на своя политически, публичен и стопански живот. Едно от провокациите пред Северна Македония е разрешаване на проблемите с правата на българите и с развиването на добросъседски връзки с България. Преодоляването на тези дефицити ще бъде оценено в процеса на европейска интеграция на Скопие като един от заложените в Преговорната рамка критерии. Преди това страната-кандидат би трябвало да стартира пълноценни договаряния за участие, което напълно зависи от вписването на българите в нейната конституция ", се споделя още в документа.

" Министерството на външните работи постоянно осведоми сътрудниците на България в Европейски Съюз и европейските институции, за положението на връзките със Северна Македония, в това число за нарушаванията на правата на българите в прилежащата страна, което е част от Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз ", се споделя в края на документа изпратен до Агенция БГНЕС. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР