Договореният газ с американска компания вече е на път, съобщи

...
Договореният газ с американска компания вече е на път, съобщи
Коментари Харесай

Кирил Петков: Американският газ вече е на път за България

Договореният газ с американска компания към този момент е на път, заяви министър председателят Кирил Петков пред Нова телевизия.

" Корабите са тръгнали. Знаем къде ще пристанат, знаем и каква е цената ", акцентира той. По думите му, цената на газа от Съединени американски щати е контрактувана на 26 $ на мегаватчас при цена от 100 евро на мегаватчас в Европа и 72 евро на " Газпром ".

" Дори с разноските от превозването и втечняването, американският газ ще бъде преференциален. Цената му след тези разноски е сравнима с тази на съветския газ ", изясни още той. " Исках да потвърдя, че България не е подвластна и можем да отстояваме ползите си. И да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете. " - посочи министър-председателят.

Кирил Петков беше безапелационен, че по време на визитата си е подписал контракта за газ непосредствено със самата компания.

По проект корабите би трябвало да дойдат на 8 и на 23 юни. Петков не пожела да каже къде ще дебаркират. Той отхвърли да назове и доставчика.

" Не желая да кажа името му, тъй като целия свят търси от кое място да купи полутечен газ в този момент. От една страна по тази причина не желаеме да кажем от кое място сме го взели, също по този начин с цел да не им създадем проблеми с други клиенти, че са ни продали на толкоз ниска цена. " - изясни министър председателят.

Кирил Петков чака Съединени американски щати да дават на България изтребители за краткотрайно прилагане поради забавянето на доставките на Ф-16.

" Ние имаме нужда през тези години на охраняваме небето си. Няма да купуваме тези самолети, само че е допустимо да има оперативни разноски. Финансите не са коментирани с американската страна. " - изясни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР