Договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за

...
Договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за
Коментари Харесай

Подписаха договора за тол системата


Договорът за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа - тол системата, беше подписан в понеделник в Министерството на районното развиване и благоустройството. Стойността на контракта за създаване на електронната система за събиране на таксите е близо 150 млн. лева, като инвестицията ще бъде за сметка на изпълнителя.

Седем месеца е срокът за планиране и създаване на тол системата, в това число въвеждането й в употреба. Следват още 12 месеца одитиране, оценка на успеваемостта и за корекции, в случай че са нужни. Общият период за осъществяване на контракта е 19 месеца. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройство Николай Нанков в предаването „ Тази заран “ на БТВ.

Тол таксите ще важат единствено за тежкотоварните авромобили над 3,5 тона. Те ще заплащат за изминатото разстояние. При леките коли се резервират винетките. Те обаче към този момент ще бъдат напълно електронни.

С тол системата се вкарва правдивост при образуването на цените за прилагане на републиканската пътища, тъй като правилото е, че който натоварва мрежата повече, заплаща повече, акцентира министърът на районното развиване Николай Нанков.

„ Днес подписваме дълго чакания контракт за построяването и внедряването на тол системата след съвсем 2 години вървене по тъгите по отношение на процедурите “, съобщи Николай Нанков. „ На стадий внедряване и създаване на тол системата би трябвало да бъдат осъществени 2 характерни и доста значими действия за самото й действие. На първо място изборът на обсег от републикански пътища, които ще попаднат под тол системата “, уточни регионалият министър. „ Разглеждани са разновидности от към 8 хиляди км, това са първокласните, второкласните пътища и автомагистралите, през вид до съвсем 75% от всички републикански пътища, който съм уверен, че няма да бъде определен “, посочи той.

„ Втората доста значима задача е тарифирането, какви ще бъдат ставките за прекосяването по обособените пътища. Трябва да стане доста ясно на жителите, че тол таксата е единствено за тежкотоварните коли над 3,5 тона. За леките коли остават винетките, само че не хартиените, които познаваме понастоящем, а електронните “, изясни Николай Нанков. „ Имаме разнообразни разбори от страна на Световната банка за приходите. Още първата година задачата ни е да реализираме доходи от към 1 милиарда лв., понястоящем събираме към 350 млн. лв. “, разяснява той.

Очаква се приходите от такси, събирани от тежкотоварните коли, да се усилят в пъти. В момента годишно се събират малко над 100 млн. лева от винетки за тежкотоварни коли над 3,5 тона, против 250 млн. лева от леките коли. Общо приходите от винетки за 2017 – а година са 352 милиона лв.. С въвеждането на тол системата приходите от такси за прилагане на републиканската пътна мрежа се чака да се усилят три пъти и да доближат към 1 милиарда лева
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР