Договорът за инвестиционен кредит за изпълнение на проект Реставрация и

...
Договорът за инвестиционен кредит за изпълнение на проект Реставрация и
Коментари Харесай

Синагогата във Видин се възражда за нов живот

Договорът за капиталов заем за осъществяване на план " Реставрация и акомодация на Синагога-Видин в туристически обект " Културен център " Жул Паскин " по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 бе подписан през днешния ден от кмета на Община Видин Огнян Ценков и Мартин Заимов, изпълнителен шеф на „ Регионален фонд за градско развиване “ АД, съобщи кореспондентът на .
Кметът на Видин откри срещата с думите: „ За мен е истинко наслаждение да разглася тук пред вас, че през днешния ден ще подпишем контракта за синагогата. Само преди няколко дни, на 29 май, в София в Министерството на районното развиване и благоустройството подписах контракта за даване на безплатна финансова помощ от държавното управление, в размер на 8 275 300 лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Община Видин ще получи и в допълнение финансиране от 1 500 000 лева от Регионален фонд за градско развиване.
Проектът за синагогата във Видин е първият утвърден план по Приоритетна ос 6 „ Регионален туризъм “, който след реализацията си ще трансформира този емблематичен монумент на културата в център, сплотяващ функционалностите на изложбено пространство, музей, многофункционална зала за събития и парк, посочи кметът Ценков и добави, че за първи път в международната история еврейска общественост подарява молитвен дом.
Огнян Ценков обясни механизма за финансиране на плана, като акцентира, че средствата от „ Фонда за градско развиване “, ще бъдат възобновени след това от приходите, осъществени от туристическия обект.
Кметът благодари  на Регионалната организация на евреите „ Шалом ” – Видин за дарението, което е направила на Община Видин - постройката на синагогата и терена, върху който е издигната. Той прочете благодарствено писмо от доцент доктор Александър Оскар, ръководител на Организацията на евреите в България „ Шалом “. В него се споделя: “Когато взехме единомислещо решение да дарим на Общината собствеността на постройката, с моите сътрудници бяхме уверени, че постъпваме вярно и вашите виновни дейности потвърдиха нашите упования във всяка стъпка от процеса. Бързо, дейно, в непрекъснат контакт с районната организация „ Шалом “ във Видин, вие изпълнихте поетия ангажимент и нужното финансиране е към този момент факт. “
Кметът на Община Видин изкза специфични благодарности и на Мартин Заимов, изпълнителен шеф на „ Регионален фонд за градско развиване “, за обезпечаване на спомагателното финансиране за реализирането на този огромен план, чието възобновяване ще започва още тази година.
По време на срещата бе показан къс филм за бъдещата визия на постройката и обектите, които ще бъдат построени в непосредствена непосредственост.
На събитието участва част от управителния екип на Общината, както и заместник-областните шефове на Област Видин Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, ръководителят на Общинския съвет-Видин Генади Велков, представители на Регионалната организация на евреите „ Шалом ” – Видин, представители на бизнеса, културни институти и жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР