Договорът с Боташ“ е безсмислен. Сделката с турската енергийна компания

...
Договорът с Боташ“ е безсмислен. Сделката с турската енергийна компания
Коментари Харесай

Овчаров: Договорът с „Боташ“ е неизгоден! Радев реши да се прави на енергиен стратег

Договорът с „ Боташ “ е неправилен. Сделката с турската енергийна компания е неизгодна и това се вижда от финансовите резултати на „ Булгаргаз “, съобщи за ни някогашният енергиен министър Румен Овчаров.

 

Плащаме 300 млн. на година на този, който духа, счита той.

Неговото обяснение  за какво изобщо е подписан този договор е следното “:

„ Сключихме това съглашение с „ Боташ “, тъй като президентът реши да се прави на огромен енергиен пълководец. Реши, че като сключим този контракт и като тръгнат едни потоци през България – за Сърбия, за Румъния, за Молдова. И България ще стане отново незаобиколим център. Но го направиха по допустимо най-тъпия метод, тъй като цената е безумна. “

„ Булгаргаз “ е пред банкрут, твърди някогашният министър на енергетиката. И предизвестява, че без „ Булгаргаз “ ще се смени напълно моделът - от устойчиво ценообразуване, ще се премине към ценообразуване на борсови цени, които и дневно могат да се движат нагоре – надолу. Това може да е рисково за социалнозначими клиенти на сдружението като топлофикациите, общини, лечебни заведения и учебни заведения, които към този момент няма да заплащат по предвидими за месеци напред цени.

Как се стигна до контракта с „ Боташ “?


Експерти напомнят, че Русия спря доставките на газ за България през април 2022 година, когато на власт е кабинетът на Кирил Петков.

През август властта минава в ръцете на длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев и ръководен от Гълъб Донев. Именно по негова време – на 3 януари 2023 година е подписан контрактът с „ Боташ “.

 

Към този миг България има построени газови връзки със съседите си Гърция, Турция. Именно по тази причина енергийни специалисти считат контракта с „ Боташ “ за непотребен. И обръщат внимание, че в този момент „ Боташ “ ни заплаща четири – пет пъти по-малко за това, че транзитира през България към Румъния и Молдова. На процедура техният пренос през България е на доста по-ниска цена от нашия наем за потенциал по този водопровод. Освен това ние даваме на турската компания допуск до българската мрежа, тъй че те могат да доставят на който си желаят от потребителите.

„ Ние играем ролята на компания, която подсигурява успеваемостта на турските и гръцки терминали “, считат осведомени. Енергийните експерти се майтапят, че газът, който сега употребяват българите постоянно е бил еднакъв – 98 – 99% метан с химична формула СН4. Затова съгласно тях „ всеки може да приказва, че е от Катар, че е докаран чак от Бразилия, а пък той обикновено може да е пристигнал по „ Турски поток “ до Турция от Русия. “

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР