Договорът с България не само не затвори нито един въпрос,

...
Договорът с България не само не затвори нито един въпрос,
Коментари Харесай

Цървенковски: Договорът с България отвори кутията на Пандора

" Договорът с България освен не затвори нито един въпрос, а в противен случай, отвори кутията на Пандора и сътвори съображение за цяла серия претенции от страна на България, които дотам засягат нашата национална еднаквост и история. Показаха че компромис просто не е вероятен ", съобщи някогашният македонски президент Бранко Цървенковски на научна среща " Съвременната македонска страна - два стадия в нейното образуване и развиване: 1941-1991 и 1991-2021 година ". Срещата е проведена от Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ във връзка 30 години от независимостта на Македония, оповестяват локалните медии.

Цървенковски, който след дълго време се появи в обществото, насочи доста рецензии към сегашната обстановка в страната. Той сподели, че Преспанският контракт с Гърция не е добър, само че е изборът на по-малкото зло, до момента в който за Договора с България не вижда вероятен компромис. Той желае да се инициира национална платформа, която да се бори срещу проблемите в страната - високата корупция, дълбокото разделяне и огромната задлъжнялост.

Бившият президент Георге Иванов посредством видеообръщение подлага на критика ръководещите за метода на водене на договаряния с България. " С контракта с България властта в Македония желае да реши един въпрос, който ще задоволи единствено българската страна. Това, което Македония получава в подмяна, е единствено оскърбление посредством отказване от личната ни история, без която нямаме компас за бъдещето ", сподели Иванов.

Сегашният президент Стево Пендаровски счита, че договорите с Гърция и България са значими за напредъка на страната, само че за него са неприемливи " иредентистките " по думите му претенции от публична София.

" Договорът с България от 2017 година е образец за доближаване, реализиран без задгранична помощ, акт, който не дискриминира нито една от страните, които и в посткомунизма за жалост не превъзмогнаха съществуващите и в двете страни стандарти една за друга. Не чакам отрицателни резултати и във етапа на цялостното му използване, тъй като е известно, че в този смисъл за нас въобще няма пространство за маневриране, а точно, в случай че изгубим нацията, не ни би трябвало европейска интеграция ", сподели Стево Пендаровски.

От името на починалите президенти Киро Глигоров и Борис Трайковски към присъстващите се обърнаха техните сътрудници Живко Кондев и Владо Поповски. Говори и ръководителят на МАНИ Люпчо Коцарев, който също по този начин подлага на критика решенията на сегашните ръководещи. " Днешните политици са прислужници на злободневните и геостратегическите ползи, а не на държавотворните ползи, които честваме дружно ", сподели той. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР