Договорът, който е подписан от служебното правителство на президента Румен

...
Договорът, който е подписан от служебното правителство на президента Румен
Коментари Харесай

Асен Василев: Договорът на служебното правителство с Боташ е неизгоден

Договорът, който е подписан от служебното държавно управление на президента Румен Радев с турската компания " Боташ " е неблагоприятен за България.

Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Нова тв. На въпрос " дали той би прекратил контракта с " Боташ ", Василев отговори: това е въпрос към министерството на енергетиката.

Без да разгадавам конфиденциална информация, считам, че този контракт е неблагоприятен. По две аргументи: едната е, че има неустойки, непазарни; и втората е, че се дава преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на " Боташ " на избрани цени, с избрани потенциали, където няма клаузи за наказателна клауза.

Договорът сред двете страни е неблагоприятен, безапелационен бе Василев. Въпросът за повреждане на контракта е от компетенциите на МЕ.

Въпрос към служебното държавно управление е за какво е подписан контракт, който не е преференциален за България, сподели още вицепремиерът. Ако ще има неустойки, би следвало най-малкото да има неустойки и за България, а такива в контракта няма, сподели още Василев.

Тази година " Лукойл " е платила към 400 милиона лв., като до края на годината ще довнесе още. Не мога да разкрия каква е сумата, само че досега са платени 400 милиона налози.

Не е имало секрети срещи с никого от " Лукойл ", имало е срещи с премиера и сдружението, само че на тях са участвали министър на енергетиката, и прочие, сподели още Денков. Ако има продажба, което дълго време беше отричано, тя би трябвало да се случи по правила с явен вложител и явен краен притежател. Да се продаде подобен голям актив на офшорка не е уместно, и ние като страна, посредством златната акция, имаме краен надзор, с цел да не стане фиктивна продажба.

Президентът не работи за българския народен интерес. Конституцията си има ясни правила кой може да я пипа. И в тези ясно декларирани правила написа, че 2/3 от депутатите могат да я пипат, в случай че се съгласят за избрани текстове. Там няма запис с изискване какво е доверието или недоверието към държавното управление, сподели още Василев.

Има договореност Мария Габриел да бъде министър председател. Аз персонално бих призовал групата на ПП-ДБ да поддържа промяната на Денков с Габриел, приключи Василев./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР