Договор, сключен по времето на ГЕРБ, е изисквал от „Кинтекс“

...
Договор, сключен по времето на ГЕРБ, е изисквал от „Кинтекс“
Коментари Харесай

Освободеният шеф на „Кинтекс“: Офшорно дружество получаваше милиони неясно защо

Договор, подписан по времето на ГЕРБ, е претендирал от „ Кинтекс “ да заплаща милиони на офшорен търговски медиатор без изобщо да е ясно какви услуги са предоставяни против сериозните средства. Това изясни в изявление на Канна Рачева за бТВ освободеният от поста изпълнителен шеф Александър Михайлов.

Той уточни, че дружно със Съвета на шефовете е бил уволнен броени дни след отчет до вицепремиера Корнелия Нинова, че повече няма да заплаща на това сдружение.

Михайлов беше безапелационен, че резултатите на „ Кинтекс “ са положителни и те „ може би генерират стопански и финансови ползи на трети страни, включително и частни “.

- Защо Ви освобождават?

Фиктивните, съгласно мен, причини за моето освобождение гласят, че инспектората на Министерството на стопанската система е направило инспекция на активността на „ Кинтекс “ за 2021 година, открити са редица нарушавания и спор на ползи.

На първо място, аз и чиновниците на „ Кинтекс “ не знаем да е реализирана такава инспекция, защото нито чиновници на министерството са посещавали „ Кинтекс “, нито са изискали документи и породи въпросът по какъв начин е осъществена тази инспекция. На второ място, в интервала на инспекцията аз съм управлявал сдружението единствено 2 месеца – ноември и декември предходната година.

В решението за моето освобождение тези претекстове от прессъобщението не бяха представени. Напротив, нямаше никакви претекстове. Аз нямам визия какви редица нарушавания засяга госпожа Нинова и я приканвам или да разгласява отчета или най-малко да оповести нарушаванията.

Аз, мои близки и компании, свързани с нас, нито са продавали оръжие, нито имат лиценз за търговия с оръжие, нито са кандидатствали за издаването на подобен лиценз. И тези условия би трябвало да са ясни на госпожа Нинова, защото тя точно като министър на стопанската система издава лицензите за търговия като член на междуведомствения съвет и тя персонално като съпредседател издава решенията на комисията по експортен надзор.

- Какво Ви сподели госпожа Нинова?

Г-жа Нинова – не съм се срещал с нея в никакъв случай. От встъпването ѝ в служба до освобождението ми съм изпращал 4 отчета до нея с копие до ДКК, в които описвам за положението на „ Кинтекс “, за мениджърските начинания, тактики за развиване, проблеми и характерни проблеми. Всеки отчет приключи с искане за среща, само че такава не получих.

- Защо тогава Ви освобождават, съгласно Вас?

Аз желая да изложа една последователност. През месец февруари Съветът на шефовете, който бе освободен, взе решение да приключи един комисионен контракт с един търговски медиатор, частно задгранично сдружение. По този контракт предишно са били изплатени над 10 милиона лв., а в същото време липсваше изясненост какви услуги са предоставяни и дали изобщо са предоставяни услуги. Решението на съвета на шефовете се базираше на 6 писмени отчета от ръководители на структурни единици в „ Кинтекс “, някои от които сътрудници с 20-30 годишен опит.

И по този начин, взехме решение да прекратим контракта без погашение на повече средства. Това се случи месец февруари. На 14 април получих искане от въпросното офшорно сдружение да му се изплати остатъка по контракта в размер на 2,4 милиона $. На 15 септември пуснах последният ми, четвърти отчет до госпожа Нинова, в който заявих, че на това сдружение аз до момента в който съм шеф и този Съвет на шефовете, отхвърляме повече да плащаме. На 18-ти нас ни освободиха.

- Кое е това офшорно сдружение?

Съжалявам, не мога да изтъквам името на сдружение, задгранично сдружение е записано с пълномощия с преференциален режим.

- На какъв потенциал работите сега?

Имате поради финансовите резултати на сдружението?

- Да.

Значи, вижте, финансовите резултати на сдружението са положителни, а те са индикатор за едно ръководство. Ние приключваме м.г. с облага 11 милиона лв., приключваме първото тримесечие на тази година с облага 3 милиона лв. и бих желал да изкажа моите поздравления за колектива на „ Кинтекс “, с чието подпомагане бе реализиран контракт за 42 милиона евро, който е рекорден за последните 15 години за „ Кинтекс “. Така че, очевидно основанията за моето освобождение не са икономическите индикатори на сдружението. Но, пък в същото време тези съществени финансови индикатори, които Ви изтъквам, може би генерират стопански и финансови ползи на трети страни, включително и частни.

- Кой е подписал този контракт?

2019 година, предишен началник.

- За какъв брой време е договорът?

Договорът, мисля, е за 3 години.

Категорично удостоверявам, че преди три седмици в „ Кинтекс “ се получи съобщение от наш обичаен клиент, че има намерение да ни разпореди доставката на 5846 броя произведения на обща стойност над 42 милиона евро, като договарянията и подписванията на контракта би трябвало да се осъществят до 31 май.

- С какво този контракт е неуместен, с какво тъкмо той не се харесва и за какво тъкмо в този миг?

Той генерира финансов оборот, към който очевидно трети страни имат апетити.

- За кои страни става дума?

Не мога да предсказвам.

- Договорът с коя страна е?

Не мога да Ви кажа, имаме клаузи за дискретност.

- С страна от Третия свят?

Да, с страна от Третия свят, обичаен наш клиент.

- Посредникът обвързван ли е с този контракт?

Благодаря Ви за въпроса. За съответния контракт за 42 милиона евро не сме употребили услугите на никакви медиатори, той е заслуга напълно на колектива на „ Кинтекс “, който заслужава възторженостти и поздравления, само че не съм сигурен дали в близко или по-далечно бъдеще някое ново управление на „ Кинтекс “ няма да премисли тази позиция и да счете, че даден търговски медиатор има голяма заслуга и да реши да го възнагради със обилни средства в размер на няколко милиона.

- Допустимо ли е това да е комерсиалният медиатор с офшорната компания, за която стана дума първоначално?

Благодаря Ви за въпроса, вероятността е доста огромна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР