Догодина започваме проектиране на снегозащитно съоръжение, с което движението през

...
Догодина започваме проектиране на снегозащитно съоръжение, с което движението през
Коментари Харесай

Комитова: Започваме проектиране на снегозащитно съоръжение, което да позволи целогодишно преминаване през Троянския проход

Догодина започваме планиране на снегозащитно оборудване, с което придвижването през Троянския проход да бъде целогодишно, без затваряне през зимния сезон. Това разгласи на среща с кметове в Троян министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова. Сред участниците бяха кметът на община Троян Донка Михайлова, по чиято самодейност се състоя срещата, регионалният шеф на Ловеч инж. Светослав Славчев, кметът на община Летница доктор Красимир Джонев, кметът на община Ябланица Найден Найденов и други

„ С това ще решим многогодишния проблем на Троян и Карлово с прекосяването на прохода през зимата ", уточни министър Комитова. Тя изясни, че първата стъпка за осъществяване на самодейността е направена - в програмата на АПИ за идната година се планува оповестяване на социална поръчка на избор на компания за планиране, като са вероятни 2-3 механически решения за предотвратяване от заснежава на върха. След проектирането и издаване на позволение за градеж ще се търси финансиране, като според от цената, планът би могъл да се финансира от бюджета на Министерство на регионалното развитие, или при по-висока стойност - с европейски средства. Това е първата крачка за решение на казуса ", уточни районният министър.

Подготвяме промени в плана на Закона за ВиК, с които да решим проблемите с консолидирането на общините в единни ВиК асоциации, цената на водата и гарантирането на бранша като стратегически, осведоми още министър Комитова. Тя изясни, че има европейски условия за приемане на евросредства за ремонт и възобновяване на ВиК уреди. И те се постановат, поради признатите от предходни държавни управления промени в Закона за ВиК, с които се задължават всички общини в дадена област да се консолидират в една асоциация и да са обслужвани от един ВиК оператор. Тъй като не всички общини са съгласни, има 6 области в страната, които не могат да получат милиони европейски средства за възобновяване и модернизиране на канализации, водопроводи, пречиствателни станции за отпадни и питейни води. Липсата на консолидация е повода област Ловеч също да е лишена от опцията да развие огромна инфраструктурна активност.

„ Ако Вик сдруженията в тези области вършат лични вложения, те ще се отразят върху цената на водата, а в случай че употребяваме безвъзмездните евросредства това няма да е по този начин ", изясни Комитова. С новия закон целим да отстраним позволените неточности във връзка с цените, асоциациите и териториалния обсег ", съобщи министърът. С измененията ще има и обществено търпима цена на водата. Предложението е да се запише, че всеки жител ще има право на 3 куб. м вода, която ще се заплаща на по-ниска цена. Количествата над този индикатор ще се таксуват на по-висока цена. „ По този метод ще защитим правото на достъп на хората до питейна вода за битови цели. Всеки, който употребява водата за басейни, автомивки, поливане, т.е. използва питейна вода за други цели, ще заплаща по-висока цена ", сподели още районният министър.
Арх. Комитова уточни още, че измежду предложенията ще бъде отпадането на опцията за концесии при водоснабдяването. „ Стратегическият бранш „ Водоснабдяване " би трябвало да се отбрани да не минава в непознати ръце, всеки българин е належащо да има достъп до него на търпима цена ", разяснява Комитова. Промените ще вкарат и ред в конструкция за ръководство на ВиК сдруженията, тъй като сега има най-малко 5-6 звена с шефове на доста високи заплати, които ръководят, само че не носят отговорност.

Регионалният министър увери, че в случай че Народното събрание гласоподава измененията, ще се даде опция общините да избират към коя ВиК асоциация да се причислят, както и тематиката с единната цена на водата. „ Смятаме, че с измененията ще удовлетворим желанията и на общините, и на ВиК операторите ", разяснява тя. Промените ще разрешат и със средства от Плана за възобновяване и развиване да се финансират ВиК планове на 13 общини с население сред 2000 и 10 000 души, които нямат достъп до оперативните стратегии.

„ Нуждите на бранша огромни. С бюджетите, които имаме, не можем да отделим по 180-200 млн. лева на област. Срещам се с доста кметове на неконсолидирани области - приканвам ги да се консолидират, с цел да създадем положително за нашите хора. В Троян имаме сполучливо общинско ВиК сдружение, само че не на всички места те могат да изградят пречиствателни станции за отпадни води. Ако сами ги строим ще се увеличи доста цената на услугата. Ако не изградим тези станции, ще имаме наказания от Европейски Съюз, в подтекста на зелената договорка ", сподели още тя.

Регионалният министър увери представителите на локалната власт, че ще бъде наваксано закъснението с разплащането на плановете, които се финансират по Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година „ През миналите дни разплатихме към 10 млн. лева по планове, приготвяме разплащането на още 30 млн. лева ", сподели Комитова.
„ Моят кабинет е отворен и който желае среща я е получил, сложил е всеки казуса си, щастлива съм, когато мога да го реша. Подкрепила съм всички хрумвания на кметове, регионални шефове, свързани с районното развиване. А районното развиване е една цел, която преследваме всеки ден, реализирайки доста на брой дребни планове, за възстановяване живота на хората, свързаността, а не да усвояваме пари, да подобрим стандарта, да го изравним, тъй като имаме неприятно районно развиване.

В Министерство на регионалното развитие не се приказва за партии, думата партия е неразрешена - плановете нямат цвят. Те се вършат с бюджета на всички с налозите от всеки жител - от бабите, които си купуват самун, до едрия бизнес. И градежите на България нямат цвят. Дори оказвам помощ на кметове на партията, която най-вече ме нападна ", сподели още Комитова на срещата.
Министърът разяснява и опцията да се отделят повече средства от страната за ремонт и поддръжка на третокласната пътна мрежа в общините. „ Даваме 1,5 милиарда лева годишно за поддръжка на пътища и в никакъв случай те не доближават до третокласната мрежа или общинските пътища. Моята битка е да рентабилизираме този развой - да осигуряваме 1,5 милиарда лева, само че да реновираме два пъти повече пътища. С по-голям надзор и с гаранции, че положеният асфалт няма да предстои на ремонт на ремонта след година. Например, ремонтът на Автомагистрала „ Тракия " - 200 млн. лева за 40 км - нямат гаранция, няма документи. Искам да защитим ремонтите 4-5 години, а не да вършим ремонт на ремонта след година. Да подобрим този развой и работим в тази посока. Целта е по-малко корупционни схеми, повече надзор, качество и гаранционни периоди ", сподели арх. Комитова.

Кметът на Троян Донка Михайлова разяснява след срещата, че през днешния ден има три положителни вести за района, които се отнасят за решаването на дългогодишни проблеми в обитаемоте места.

По-късно пред публицисти министър Комитова осведоми, че зимното разчистване няма да бъде провалено, като са взети всички ограничения то да се случи. „ Няма никакъв риск, в случай че някоя компания реши да ни бойкотира по политически аргументи, разяснява Виолета Комитова. „ Продължаваме да сключваме съглашения и настояваме да работим със старите компании, няма нищо провалено. Старите контракти, които заварихме, за поддръжка на пътища и зимно разчистване, които са петгодишни и са над контрактуваните - да вземем за пример, 20 милиона контракт, а осъществена работа за 200 милиона лв., се оказа, че по тях не можем да плащаме, тъй като влизаме в нарушаване ", разясни министърът. Вече има подписани четири съглашения с „ Автомагистрали " ЕАД за зимното поддържане на автомагистралите в страната. Подписани са и още 12 съглашения с пътните компании, поддържащи републиканските пътища в разнообразни области на страната. Изразено е единодушие и с още 12 обединявания, с които престои да се подписа съглашение до края на седмицата.

На въпрос за арестите при огромната акция на ГДБОП, обвързвана със строителството на автомагистрала „ Хемус ", министърът уточни, че не е била известена за това. „ Всеки има право да ревизира в тази страна - има Национална агенция за приходите, има Икономическа полиция, има структури, които се занимават с това. Аз се занимавам със градежите. Нищо не мога да кажа за арестите. Вътрешният министър не е задължен да ме осведоми, това са специфични интервенции ", сподели още Виолета Комитова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР