Догодина ще бъдат факт първите услуги за граждани от електронното

...
Догодина ще бъдат факт първите услуги за граждани от електронното
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Догодина се идентифицираме за документи и с подобие на селфи

Догодина ще бъдат факт първите услуги за жители от електронното ръководство на страната. Те ще бъдат налични през мобилно приложение, което ще играе ролята на електронна идентификация, заяви министър Божидар Божанов по bTV. Регистрацията и идентификацията ще стават в няколко лесни стъпки като по този начин опашките ще намалеят. „ Пред Национален осигурителен институт имаше опашки за ПИК по време на пандемията, с цел да се употребяват електронните услуги ”, даде образец Божанов. По думите му няма да се върви на никое място физически:

„ На базата на няколко разнообразни способи: в случай че към този момент имаме дипломиран електронен автограф, в случай че сканираме интернационален паспорт, даже със сканиране на персонална карта и снимане на лицето - не тъкмо селфи, само че близо до това – ще можем да получаваме достъп до съвсем всички услуги ”, изясни министърът.

Ще има мобилно приложение, с което, да вземем за пример, при „ влизане сканираме QR код от екрана. Така приложението знае, че сме ние и в системата автоматизирано се попълнят данните ни. След това при заявяване на данни още веднъж сканираме кода, с цел да подпишем, нагледно казано, и услугата към този момент е декларирана ”, сподели той.

За достъп до „ по-чувствителна информация “ като здравното ни досие, ще би трябвало еднократно да посетим някои институция за активация, изясни министрът.

В момента няма нарастване на хакерските атаки против нашите държавни институции, само че се следи интензивност, която нормално предшества такива хаквания. Заради това са блокирани 45 000 злонамерени айпи адреса през последната седмица, съобщи още министърът на електронното ръководство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР