Догодина България ще постигне целта си за 2 на сто

...
Догодина България ще постигне целта си за 2 на сто
Коментари Харесай

Догодина постигаме целта от 2% от БВП за отбраната

Догодина България ще реализира задачата си за 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт за защита, увери в Брюксел министър председателят Николай Денков.

Той бе признат в централата на НАТО от генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

“Тази година разноските ще бъдат малко под 1,9 на 100, за идната година към този момент сме възнамерявали 2 на 100 и това е заложено в бюджета. За 2025 година сме възнамерявали много над 2 на 100, тъй като са планувани вложения за възстановяване на защитата, в техническите групи, на които тогава ще би трябвало да се заплаща. Нещата ще се движат малко нагоре-надолу, само че ние изрично сме ангажирани да надвишим 2%, както беше решено неотдавна ”, сподели Денков.

България е на фронтовата линия на някои от най-големите провокации, пред които сме изправени от началото на войната в Украйна, сподели от своя страна Столтенберг.

Той благодари на страната ни за това, че обезпечава военна отбрана на Украйна. А това по думите му оказва помощ на украинците да отстояват правото си на самоотбрана, както е заложено в Хартата на Организация на обединените нации.

“За да продължим да укрепваме НАТО и поддръжката си за Украйна, би трябвало да влагаме повече в нашата сигурност. И аз разгадавам на България да поеме ангажимент за по-амбициозна инвестиция в защитата, за което ще вземем решение на срещата на върха във Вилнюс ”, посочи генералният секретар.

За Йенс Столтенберг е значимо да има прогрес към завършване на присъединението на Швеция към НАТО. Така той отговори на въпроса дали се притеснява от ново несъгласие на Турция, откакто в скандинавската страна още веднъж бе изгорял Коранът.

Столтенберг и турският президент Реджеп Ердоган се разбрали да свикат тристранна среща на високо ниво в Брюксел идната седмица. В нея ще вземат участие външните министри на Турция и Швеция, както и съветници по националната сигурност и ръководителите на разследващите служби. Генералният секретар счита, че скандинавската страна е изпълнила всички поети задължения.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР