ДО Главен комисар Калоян Драганов Началник на отдел Пътна полиция“ ГД“Национална полиция“ Относно:

...
ДО
Главен комисар Калоян Драганов
Началник на отдел Пътна полиция“
ГД“Национална полиция“ Относно:
Коментари Харесай

ААП* с предложения за допълнения в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата

ДО
Главен комисар Калоян Драганов
Началник на отдел „ Пътна полиция “
ГД “Национална полиция “

Относно: Предложения за допълнения в плана на Закона за изменение и допълнение на Закона за придвижването по пътищата

Уважаеми основен комисар Драганов,

Във връзка с оповестения за публично разискване план на Закон за изменение и допълнение на Закона за придвижване по пътищата / и като член на РГ за правене на проекта/ от Асоциацията на автомобилните производители предлагаме да бъдат включени следните допълнения в чл.150а, ал2 както следва.

1. „ Водач, придобил дееспособност за ръководство на моторни транспортни средства от категория B, получава дееспособност да ръководи и транспортни средства от категория А1, при изискване, че притежателят на свидетелството за категория В е минимум 21 годишен.
Мотиви: Съгласно Закона за придвижване по пътищата, водачите на МПС с категория А1 е възможно ръководството на:
а) мотоциклети с работен размер на мотора не повече от 125 cm3, с оптималната мощ не повече от 11 kW и с отношение мощност/тегло, което не надвишава 0,1 kW/kg;
б) триколесни моторни транспортни средства с мощ, която не надвишава 15 kW.
Директива 2006/126/ЕО на Екологичен потенциал / консолидирана версия/ по отношение на свидетелства за ръководство на транспортни средства / чл.6,т.3, б. „ а “ и б. “б “ / дава опция в националните законодателства на страните членки, да се регламентира ръководство на посочените ПС /двуколесно МПС до 125 сm3 и триколесни моторни транспортни средства с мощ, която не надвишава 15 kW с категория В.

Проучване на ААП сподели, че страните в които е въведена опцията с категория B да се ръководят мотоциклети с работен размер на мотора до 125 cm3, с оптималната мощ не повече от 11 kW са: Чехия; Италия; Литва; Латвия; Люксембург; Португалия; Полша (минимум 3 години владеене на B категория); Австрия (минимум 5 години владеене на B категория и спомагателни шест образователни часа); Белгия (минимум 2 години владеене на B категория и спомагателни четири образователни часа); Естония (минимум 3 години владеене на B категория); Франция (минимум 2 години владеене на B категория и спомагателни седем образователни часа);

С опция с категория B да се ръководят триколесни моторни транспортни средства с мощ, която не надвишава 15 kW са:
Австрия; Чехия; Естония; Финландия; Италия; Норвегия; Португалия; Румъния; Швеция; Словения; Обединеното кралство; Белгия (притежание на B категория и четири спомагателни образователни часа); Франция (минимум 2 години владеене на B категория и спомагателни седем образователни часа);

Приемането на този текст ще даде опция за разширение използването на двуколесни МПС. Това ще спомогне за облекчение на трафика и паркирането в огромните градове и ще докара до понижаване замърсяването на околната среда

2. В чл.150а, ал.2, т.6 в края да се добави ново изречение „ транспортни средства, задвижвани от различно гориво, чиято оптимално позволена маса е по-голяма от 3 500 кг., само че ненадвишаваща 4 250 кг. “.
Мотиви: С Директива 2018/645 на Европейския парламент и на Съвета от 18 април 2018 година, допълваща Директива 2006/126/ЕО на Екологичен потенциал по отношение на свидетелства за ръководство на транспортни средства се дава опция страните членки да разрешат на водачи, притежаващи удостоверение за ръководство от категория B да ръководят транспортни средства, задвижвани от различно гориво, чиято оптимално позволена маса е по-голяма от 3 500 кг., само че ненадвишаваща 4 250 кг. Важно е да се означи, че изменението е за електрическите лекотоварните коли с инсталирана батерия, която завишава личното тегло на автомобила, което се дължи единствено на превишението на масата на задвижващата система / в съпоставяне със задвижващата система на ПС със същите размери, което е оборудвано с стандартен мотор с вътрешно горене с наложително запалване или със запалване посредством сгъстяване/. По отношение на тези транспортни средства не се усилва товарният потенциал.

Целта на изменението е да се улесни и насърчи потреблението на транспортни средства с различно гориво.

Изменението е влезнало в действие през май 2020 година, което кореспондира с Европейският зелен пакт / 2020 г/, с който страните-членки на Европейски Съюз одобриха ангажимент Съюзът да стане първият безпристрастен във връзка с климата континент до 2050 година Поставената цел за понижаване на излъчванията с най-малко 55% до 2030 година спрямо нивата през 1990 година планува промени в превоза, който следва да се съобрази с насърчаваното от страна на Европейската комисия потребление на транспортни средства със задвижване с различно гориво.

Оставаме разполагаем при нужда за разискване на предложенията.

*Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР