Додото, или Raphus cucullatus, както е официалното му латинско име,

...
Додото, или Raphus cucullatus, както е официалното му латинско име,
Коментари Харесай

Как всъщност изчезва птицата додо

Додото, или Raphus cucullatus, както е формалното му латинско име, е липсващ тип нелетяща птица, която е живяла главно на дребния остров Мавриций, преди за жалост да изчезне. Но задоволително нелепости от Discovery Channel – четете този текст, с цел да разберете по какъв начин тази нелепа птица изчезва. И отговорът е, в действителност, малко комплициран.

Обикновено се счита, че додото изчезва, тъй като холандските моряци изяждат всеки образец от него, откакто откриват, че птицата е необикновено лесна за улавяне заради обстоятелството, че не се опасява от хората (защо не се е страхувала от създание пъти по-голямо от нея си остава загадка). До огромна степен това е много тъкмо изказване. Отбелязва се, че откакто идват и се заселват на острова през 1598 година, популацията на птици додо бързо понижава, а доста разнообразни източници удостоверяват, че додото в действителност е било честа и лесна закуска за доста моряци, защото тромавата му походка и към този момент упоменатата липса на боязън от хората го правили много елементарно за улавяне.

Въпреки това, в материал, оповестен от Оксфордския университет по естествена история, животните, които моряците са довели със себе си, са посочени като една от главните аргументи, заради които нашият трагичен дръпнат другар вижда края си. Прасетата, кучетата и плъховете, които идват с моряците, стартират да си падат малко повечко по яйцата на птицата – това, съчетано с хора, които ги ловуват и ядат, нарушава деликатния естествен баланс, на който додото се радва толкоз дълго време. Така типът скоро става заплашен, а по-късно и избледнява от лицето на земята.

 Jacob Cornelisz Banjaert, genaamd van Neck by Cornelis Ketel

Яков ван Нек

Точната дата, в която хората сме влезнали в контакт с додото, към момента не се знае. За холандските моряци, пътуващи с Яков ван Нек (един от първите хора, които разказват животното), се твърди, че са първите хора, които са видели птицата – това се случва през 1598 година Проблемът е, че португалските моряци обаче настояват, че са виждали птицата десетилетия преди този момент – още през 1507 година

Това е единствено един от многото обстоятелства за додото, които към момента нямат явен отговор. Например, датата, на която птицата публично изчезва, е толкоз незнайна, колкото и датата, на която е открита за първи път. Изследването на университета в Оксфорд нагоре твърди, че до 1680 година додото към този момент е изчезнало – факт, който е доказан в доста други източници. И все пак някои учени, които изследват последните сведения за птицата, допускат, че същинската дата е 10 години по-късно. От друга страна, както е маркирано в книгата „ Lost Land of the Dodo: The Ecological History of Mauritius, Réunion and Rodrigues “ – един от най-важните текстове за птицата и нейния край – последното, общоприето, доказано виждане онлайн додо се е случило години преди този момент, през 1662 година Което значи, че има 30 години разлика, в която не сме сигурни какво са правили додотата, само че се надяваме, че им е било прелестно.

 Edwards' Dodo

Смешното е, че макар че е едно от най-известните изчезнали животни на всички времена, дружно с мамута, никой в действителност не знае по какъв начин тъкмо е изглеждала птицата додо. Както се отбелязва в тази публикация от Би Би Си, цели скелети на животното се срещат извънредно рядко – един от последните е погубен при пожар през 1755 година Дори моделът в Природонаучния музей е формиран от скелети на разнообразни екземпляри.

Въпреки това, на общоприетото изображение на додото – като птица с наднормено тегло и малоумен взор – евентуално е погрешен. При реконструкциите на неотдавна открити кости наподобява, че додото в действителност е било доста по-бързо и пъргаво, в сравнение с художниците от предишното са считали. Колкото и да е необичайно, общоприетото изображение на додо с наднормено тегло произлиза чак от времето, когато са били видяни за първи път, въпреки че има и изображения на по-тънки и стройни додота (включително тези, нарисувани от Яков ван Нек, който е един от първите, който ги скицира); само че те са много по-малобройни от тези, на които додо наподобяват, че са живели на диета от бучки масло и бекон. Навярно имам съответна причина, само че както и всичко останало, обвързвано с додото, никой не е тъкмо сигурен каква е тя.

Никой не е тъкмо сигурен в нищо към додото, даже самата дума „ додо “ има оспорван генезис. Трите съществени теории са или холандската дума „ dodoor “, или португалската дума „ duodo “, или холандската дума „ dodaars “, което жестоко се превежда като „ възел-задник “. Останалите две думи се превеждат надлежно като „ мързелив “ и „ малоумен “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР