Доброволци от Казанлък и Антон няколко поредни дни разчистват наносите

...
Доброволци от Казанлък и Антон няколко поредни дни разчистват наносите
Коментари Харесай

Този уикенд: 1000 доброволци  и 100 тежки машини действаха в...

Доброволци от Казанлък и Антон няколко следващи дни разчистват наносите в къщата на Минчо Вълков от Слатина. Работят самоотвержено, доста се работи. За няколко дни казанлъчани съумяха да извадят огромна част от тинята и пясъка във фурната и магазина, описа пред „ Марица “ притежателят на парцела. След тежкия интензивен труд хората си дадоха един ден отмора в неделя. На тяхно място незабавно се включиха други 10 индивида - три фамилии от Антон. Дойдоха със самосвал, екскаватор и принадлежности. Работи се доста крепко, показа пред кореспондента на „ Марица “ Минчо Вълков от Слатина. На 2 септември към 10.00 часа стихията събори триметровите му дувари,  напълни двата етажа на триетажната му къща с пясък и кал и повдигна равнището на двора му с повече от два метра.

Има прогрес в разчистването, описа още Минчо Вълков. Първият етаж – фурната и магазина са съвсем изчистени от пръстта, само че пък пространствата непрекъснато се наводняват от дерето. Водата му към момента не е вкарана в коритото. И в него наносите са близо три метра и, макар че работят мощни багери, става постепенно, изяснява той.

Завчера един от багерите бил отклонен от дерето, с цел да разчисти пътя към гробището. Човек от селото умрял, по тази причина били отделени хора  и техника, да се отвори пътят към гробището и  да бъде изпратен умрелият в последния му път както прилича.

Много  усилено се работи в Слатина, толкоз доброволци идват и не си жалят силите, споделя Ангелина Гешева. Хората оказват помощ безрезервно, доста сме им признателни, споделя тя. Но виждате, че пръстта, която затрупа къщите е повече от два метра, показва дамата. Ангелина взе участие в разпределянето на храна и вода на хората, които са потърпевши от наводнението. Заедно с още няколко дами вървят до всяка къща. Няма хора без заслон, тук в село всеки има родственици, другари, близки. Бедствието е огромно, само че и помощта огромна, твърди дамата.

Доброволци от цялата страна продължаваха да прииждат в събота и неделя в трите потърпевши от наводнението села в Карловско. В Богдан, Слатина и Каравелово  кипеше интензивен труд – младежи, мъже и дами изгребваха с лопати и кофи калта и тинята от къщите, цялостни с наноси от наводнението. 

Община Карлово  създава нужната организация по разпределянето им по обекти, както и по обезпечаването на нужните принадлежности – лопати, ботуши, кофи, колички и други, увериха от администрацията.

Над 1000 души доброволци от цялата страна помагаха в почивните дни на потърпевшите от наводнението села в Карловско. Заедно с тях провалите разчистваха над 100 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и Военновъздушни сили, както и 50 курсанти от Националния боен университет „ Васил Левски “ – Велико Търново и 40 курсанти от Висшето военно-въздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ – Долна Митрополия. В неделя военнослужещите и курсантите още веднъж помагаха на популацията. 

Близо 100 тежки строителни машини разчистваха провалите в потърпевшите от наводнението карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. В построяването и укрепването на речните корита, почистването на улиците и частните дворове в селата се включиха 3 фадроми, 3 булдозера, 7 щипки, 12 верижни багера, 24 колесни комбинирани багери, 36 камиона. Работата и дилемите на тежката техника беше координирана и разпределяна от отговорниците за всяко село, избрани от Кризисния щаб на Община Карлово. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР