Доброволци от 6 държави подпомагат дейността на Историческия музей в

...
Доброволци от 6 държави подпомагат дейността на Историческия музей в
Коментари Харесай

Чужденци са доброволци в Историческия музей в Каварна

Доброволци от 6 страни подкрепят активността на Историческия музей в Каварна. Младежите вземат участие в подготовката на историческите забележителности на Калиакра и Яйлата за новия туристически сезон, включват се и като гидове.

Студентите оказват помощ и в почистването на терените за археологическите разкопки през август.

За първи път младежи от Италия, Испания, Франция, Грузия, Турция и Албания поставят безплатен труд на обектите на Историческия музей в Каварна посредством Европейския корпус за
поддръжка. Двумесечният им престой у нас се реализира с поддръжката на Фондация " Пътят на траките ".

" Идеята на тази стратегия е такива младежи, учейки сходна компетентност, няма къде да натрупат стаж и това, което вършат към нашите обекти им се зачита като стаж и при завършването, те
имат и някакъв стаж, който е положен по специалността ", сподели шефът на Исторически музей-Каварна Пенко Георгиев.

Повечето от тях учат история или археология, само че се впечатляват и от естествените ни забележителности.



" Интересно им е. В началото ги заведохме на Яйлата. Сезонът беше малко по-пролетен, по-хладно, по-приятно за работа. Бяха доста впечатлени от хубостта на обекта, от цъфналите цветя. Веднага се включиха да почистват светилището и гробницата, защото ние, извършвайки нашата си активност, постоянно ни е липсвало това тънките елементи някой да ги изпипа. Те тъкмо това вършат и най-после се получава един доста добър артикул ", сподели Пенко Георгиев.

Калиакра повече притегля младежите, тъй като носът е многолюден от туристи. Алехандро е студент в Университета в Малага.

" Това, което изучавам, е насочено към археологията и античния свят, по тази причина бях доста заинтригуван от този план. Много желаех да дойда и да работя навръх такова място. Чисто и просто приготвяме археологическите забележителности на нос Калиакра и Яйлата за посетителите и за археолозите, които в по-късен стадий да работят тук ", сподели доброволецът от Испания Алехандро.

Младежът признава, че е удивен най-много от българската кухня.

" В България най-вече обичам доматите, имате страхотна храна, пейзажите са невероятни, само че храната е най-хубавото. Пейзажът тук е незабравим, също и историята. Може би е най-хубавото място ", сподели Алехандро.

Приятелката му и състудентка Наоми е пленена от всичко у нас.

" Влюбих се в природата на България. С него бяхме в Ахтопол и той ми сподели за този план. Помислих си, че по този метод мога да науча доста за българската просвета. Много ми харесва, че това, което изучавам, го изживявам и онлайн. Когато той ми описа за България, аз взех решение да направя свое изследване и античната история ми се стори доста забавна, а и съвсем нищо не знаех за нея. Сега се опитваме да запазим монументите както тук, по този начин и в музея. Това, което най-вече ми харесва е, че с изключение на, че узнавам античната история, аз узнавам доста и за културата на Турция, Италия, Албания. Много е хубаво ", сподели доброволката от Испания Наоми.

Доброволците са тук от 1 юни и се включват във всевъзможни действия на музея.

" Дори в неприятното време се включиха малко като Том Сойер в боядисването на една ограда към Хамама, която почтено си признавам, нямаше да отделя в годините време и запас да го създадем. Те считат да го създадат с претекстове от български килими, шевици и така нататък Ще стане доста забавен артикул най-после ", сподели Пенко.

Гайа е от Верона и учи бизнес администрация. Смята да продължи образованието си в тенденция развиване на ресурсите.

" Реших да дойда тук, тъй като желаех да направя нещо като доброволец и да усетя какво е да бъдеш доброволец. Не съм идвала в България до в този момент, макар, че съм пътувала доста. Реших да посетя това място и се оказа доста хубаво. Наслаждавам се на всичко тук, дружно с другите доброволци. Обичам цялата група и град Варна, тъй като е най-красивият град, който съм виждала. Също по този начин, всички археологически и културни изследвания, които направихме, ми бяха доста забавни и ще бъдат потребни за всички ни. Всеки би трябвало да бъде доброволец, даже и единствено един път в живота си. Ние оказваме помощ при почистването на това място и запазването на руините, през днешния ден работя и като екскурзовод ", сподели доброволката от Италия Гайа.

Гайа организира беседи с туристите на британски и италиански, а друга доброволка се включва с френски език.

" При нас пък постоянно е липсвало да имаме на непознат език някой, който да води групите по целия маршрут. Вчера имам дори противоположна връзка от хора, посетили носа, които са доста възхитени от самодейността ", сподели Пенко.

Младежите ще останат в Каварна до 20-ти юли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР