Доброволци охраняват най-големите язовири в страната. От скоро в борбата

...
Доброволци охраняват най-големите язовири в страната. От скоро в борбата
Коментари Харесай

Доброволци охраняват от бракониери най-големите язовири в страната

Доброволци охраняват най-големите язовири в страната. От скоро в битката с бракониерите вземат участие и модерните технологии. Борбата с бракониерите трансформира язовир Пясъчник - един от най-големите водоеми у нас - в същинско полесражение.

"Извадили сме 30 километра мрежа до момента, което е едно умопомрачително количество. На инспекция сме вадили мрежа с дължина 2 километра, което е същинско безумство. Само мрежата се вади от водата към 2 часа и половина”, изясни Валентин Данаилов, съдружие "Олимпик " 2002 пред БТВ.

Две лодки, термокамери, сонари и непрекъснати патрули - по този начин доброволци бранят популацията от риба. Дълбочинните мрежи се търсят със специфична котва. Задачата й е да ги закачи и изтегли. Година по-късно от 30 километра, хванатите мрежи са с 2/3 по-малко.

„ Около 6 километра. Все по-къси и все по-рядко, само че бракониерите не са спрели”, сподели Валентин Данаилов. Освен нощния патрул, към този момент общо 4 камери наблюдават язовира.

„ Почти цялата част обгръщат на язовира. Двете 4 мегапикселови камери са за по-далечните точки на язовира, а другите 2 са за по-близките места, които обгръщат стената. Те са онлайн постоянно. Има достъп през интернет за действително време. Ако има придвижване пред камерите в язовир, подстъпите на кулата и някой се движи - камерата го засича и известява. Сирената сигнализира на защитата, която е на язовирната стена”, изясни Георги Пехливанов от компанията реализатор.

Новата система разрешава и разполагане на скрити камери и фотокапани.

„ И сега има антена, която е инсталирана. Тя е с кръгообразен обсег от 5 километра, което ни дава опция да слагаме скрити камери из цялата акватория на язовира и по този метод още повече да притиснем бракониерите. Ние знаем с какви коли се движат, знаем от кое място минават. Просто не знаем по кое време. И сега даже има 2 такива камери, които са скрити в язовира. Първите резултати са доста близо”, сподели Валентин Данаилов, съдружие.

Системата е обвързвана със уеб страницата на доброволческо съдружие "Олимпик ". Целта е тя да стане универсална и да охранява и други язовири. Освен за защитата доброволците се грижат и за живота в язовира. Успяват да изплатят рекордно огромен сом и да го пуснат назад.

"Трофеен сом от 38 кг. Идеята беше да го пренесем от частния водоем в Пясъчник. В рамките на няколко часа се организирахме, събрахме пари, след което на идващия ден взехме рибата и тя бе пусната тук. За предходната година направихме общо 5 зарибявания с 5 разнообразни типове риба - типовете бяха сом, шаран, бяла амур, бял толстолоб, каракуда”, сподели Генади Алтънов.

„ Нека не си изяждаме фантазиите. Всеки от нас идва на водоема, с цел да хване риба. Хващаме, когато е под размер - дано да я освободим, с цел да има на следващия ден какво още веднъж да хванем”, прикани Петър Янев.

Доброволческите групи у нас наброяват 10 000 души, а битката с бракониерите продължава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР