Добрите приятели канят на обяд, най-добрите приятели правят ароматна агнешка

...
Добрите приятели канят на обяд, най-добрите приятели правят ароматна агнешка
Коментари Харесай

Ароматна агнешка плешка на фурна

Добрите другари канят на обяд, най-хубавите другари вършат ароматна агнешка плешка и тогава канят на обяд

Необходими Продукти

● агнешка плешка - 1 бр. (от 1 кг)
● картофи - 4 - 5 бр.
● лук - 1 глава
● бяло вино - 220 мл
● вода - 250 мл +около 150 мл за доливане
● зехтин - 70 - 80 мл
● сол
● черен пипер
● червен пипер - 1 ч.л.
● масло - 60 г
● мента - 2 - 3 с.л. прясно накълцани листа
● розмарин - на усет

За плънка


● свеж чесън - 2 стръка
● свеж лук - 2 стръка
● мента - 1 с.л. или джоджен
● сол - 2 щипки

Начин на подготвяне

Поставете агнешката плешка в огромен съд с вода и оставете да престои 30 минути. През това време накълцайте лука и чесъна за плънката на ситно, дружно със зелените им елементи, и объркайте с ментата и солта.

Подсушете месото от водата и го натъркайте хубаво с черен пипер и розмарин. Направете джобчета и в тях поставете от плънката, а с остатъка поръсете.

Ако разполагате с време го оставете да поеме ароматите за един час, само че в случай че бързате не е проблем да преминете непосредствено към идната стъпка.

Смесете 250 мл вода със зехтина, виното и две-три щипки сол. Залейте месото с тази примес и завийте във алуминиево фолио тавата. Поставете в загрята на 200 градуса фурна- горен и низък реотан, без вентилатор.

След 40 минути обърнете плешката от другата страна за същото време, а в това време си обелете и нарежете картофите и лука на шайби.

След приключване и на вторите 40 минути извадете от фурната и подредете последните зеленчуци към месото, налейте още малко водичка (около 150 мл) и разпределете маслото на тънки късчета на всички места.

Ръснете сол, червен пипер и джоджен или мента, и върнете във фурната, още веднъж затваряйки добре с фолиото. Печете към 40 минути още веднъж, намалявайки малко градусите.

Отстранете фолиото и още веднъж вдигнете температурата - този път до 210 градуса. Печете до прекрасен златист тен на месото и зеленчуците.

Сервирайте незабавно и се насладете на чудния мирис и крехкостта на по този начин приготвеното печено агнешко.

Ароматната агнешка плешка на фурна е подготвена.

Съвет: Хубаво е от външната страна на плешката да извършите два дълбоки прореза, стигайки до кокала - по този начин месото ще се овкуси още по-добре и ще се сготви по-бързо и отмерено. Ако имате подобаващ инструмент, може да цепнете леко и самия кокал.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР