Добрите отношения с Русия не са въпрос просто на спомени

...
Добрите отношения с Русия не са въпрос просто на спомени
Коментари Харесай

Симов: На 3 март да формулираме новата мечта на България

" Добрите връзки с Русия не са въпрос просто на мемоари и романтика, а на действителен народен интерес. Ние би трябвало и можем да бъдем мост сред Европа и Русия, нещо, което трябваше да осъзнаем от дълго време и да превърнем в настояща политика ". Това сподели от парламентарната естрада народнит представител от " Българска социалистическа партия за България " Александър Симов. Той прочете Декларация от името на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Ето и цялостния текст:

" Намираме се в навечерието на най-големия празник - 140-та годишнина от раждането на съвременна България.

На 3 март честваме една фантазия.

Мечтата за връщането на България на картата на Европа, за една страна, където несправедливостите ще бъдат завършени и след мрака на робството всички ще могат да живеят свободни и щастливи. Именно тази фантазия беше светлата концепция, която в най-тъмните години крепеше жив българския дух и даваше смисъл на доста хора да не стопират своята непрекъсната битка.

Заради това, на тържествения ден, ние би трябвало да отдадем своята респект на българските опълченци, на съветските войски, както и на всички воини, от други нации, извоювали с кръвта си свободата на нашия народ. За нас, Руско-турската освободителна война е образец за демонстрация на висши човешки добродетели - всеотдайност и подвиг за свободата на Отечеството. Трети март не е просто датата на сключването на Санстефанския кротичък контракт, а е свят миг за възкръсването на България!

Епопеята на Освобождението не е единствено държавнически акт, а въжделение на европейските нации. Това е една епопея, която няма по какъв начин да бъде забравена, а опитите за това ще срещнат съпротивата на всеки българин, в чието сърце отекват Шипка и Плевен. Ето за какво е неподобаващ и малоумен всеки опит за пренаписване и замяна на историята. Защото това е удар не просто върху обстоятелствата, не просто върху светлата всеотдайност, а върху сърцевината на българската еднаквост.

Заради това през днешния ден, когато честваме най-големия си празник, сме длъжни пред историята да назоваваме нещата с същинските им имена. Руско-турската война беше една кулминационна точка на топлите връзки сред България и Русия.

Тази обичайната обич не е литературна небивалица, а е знак за огромна непосредственост. Ние имаме доста обща история с Русия. Нас ни свързват общите корени на православието, околните езици и писмеността, която Кирил и Методий сътвориха. Между България и Русия постоянно е имало голям културен продан, трайни стопански контакти и не е инцидентно, че и до през днешния ден доста руснаци виждат в страната ни желаната си туристическа дестинация.

Заради това през днешния ден положителните връзки с Русия не са въпрос просто на мемоари и романтика, а на действителен народен интерес. Ние би трябвало и можем да бъдем мост сред Европа и Русия, нещо, което трябваше да осъзнаем от дълго време и да превърнем в настояща политика.

Ето за какво, призоваваме България да работи за поетапна анулация на глобите против Руската федерация, както и за предприемане на съответни ограничения за възстановяване и задълбочаване на двустранното съдействие, както в политическо, икономическо, по този начин и в културно измерение.
Именно на 3 март, би трябвало да бъдем в положение да формулираме новата фантазия на България, а каква по-голяма фантазия от свят на спокойно съдействие, където не дрънкат оръжия.

Честит празник, българи! "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР