. Добрите новини за пилотирания космически кораб на СпейсЕкс “Крю

...
. Добрите новини за пилотирания космически кораб на СпейсЕкс “Крю
Коментари Харесай

СпейсЕкс ще завърши първия кораб Крю Драгън за редовна мисия до МКС три месеца по-рано от очакваното

. Добрите вести за пилотирания галактически транспортен съд на СпейсЕкс “Крю Драгън ” не стопират! По принцип, когато пиша за промени в графика на галактическите планове, нормално става въпрос за отлагания. Но в този момент СпейсЕкс ще подранят – става известно, че корабът за първия постоянен полет до Международната галактическа станция ще бъде приключен три месеца по-рано от предстоящото! 

Новината бе обявена в Туитър от журналиста Майкъл Шийтз, който се базира на отчет от Правителствения надзорен офис на Съединени американски щати (GAO). Тук е значимо да се спомене, че това ще е корабът, който ще лети не на идната задача на “Крю Драгън ”, а на по-следващата. 

Напомням на читателите, че на 19-ти януари СпейсЕкс извърши полетен тест на системите за спешно избавяне (), като задачата завърши с цялостен триумф. С това компанията приключи всички изискуеми безпилотни тестови полети на “Крю Драгън ” и занапред нататък СпейсЕкс е в подготвеност да извозва хора до орбита. Очакванията са до края на този месец изцяло издигнат галактически транспортен съд и неговата ракета да дойдат на космодрума, с цел да стартира подготовката за първата пилотирана орбитална задача на Съединени американски щати след приключването на програмата “Космическа совалка ” през 2011-та. Отчитайки забавянията заради окончателните довършителни работи по “Крю Драгън ”, корабът може да е в техническа подготвеност за полет още през април, само че е по-вероятно стартът да се реализира през лятото – вероятно през юни. 

Тази първа задача, въпреки и да е пилотирана, към момента ще е демонстрационна – астронавтите на НАСА Боб Бенкен и Дъг Хърли ще престоят към две седмици на борда на МКС. Агенцията обмисля дали този двуседмичен интервал може да бъде продължен за сметка на известно отсрочване на изстрелването заради нужда от спомагателна подготовка, само че пък по този начин ще има американски астронавти на станцията за по-дълго време. 

След като задачата завърши, СпейсЕкс ще пристъпи към организацията на първата дълготрайна задача. Именно корабът на тази задача ще бъде издигнат три месеца по-рано от предстоящото. В космоса ще полетят американските астронавти Виктор Гловър и Майкъл Хопкинс, а те ще бъдат съпроводени от японския си сътрудник Соичи Ногучи. 

Анализатори считат, че ненапълно повода за подраняването е оптимизация на работния развой след аномалията на транспортен съд “Крю Драгън ” през април 2019-та, когато той експлодира по време на стендово тестване. Тогава СпейсЕкс остана без капсула за провеждането на тестовия полет на системите за спешно избавяне и евентуално се е наложило да се контролира продукцията, с цел да може да има задоволително кораби и компанията да извърши уговорката си към НАСА.

Едно обаче е ясно – нормално държавните отчети на GAO са мрачни, подчертават върху отлаганията и рядко похвалват компаниите-изпълнители. Това е първата вест за избързване от графика, която GAO ни оповестява. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР