Добрите хора на Бразилия искат да се отърват от социализма.

...
Добрите хора на Бразилия искат да се отърват от социализма.
Коментари Харесай

Жаир Болсонаро – Тръмп от Амазонка

Добрите хора на Бразилия желаят да се отърват от социализма. Те не желаят режима на Венецуела. Те желаят демократична стопанска система и да пазят фамилните си полезности. Не желаеме на следващия ден да бъдем това, което е Венецуела през днешния ден. Това сподели в понеледник пред кореспонденти крайнодесният претендент за президент на Бразилия Жаир Болсонаро, откакто бе оповестено че печели първия тур на вота с близо 48 на 100 от подадените гласове и има над 17 % преднина пред идващия на второ място.

Според всяка аритметика някогашният капитан от въоръжените сили на страната ще е идващият държавен глава на най-голямата стопанска система в Южна Америка и на девето място в света. Скандалният с изявленията и позициите си Болсонаро печели изборите в 16 от 26-те щата на Бразилия, както и във федералния регион, където е ситуирана едноименната столица на страната. Крайнодесният претендент има смазваща преднина в южния щат Санта Катарина, където 65,82 % от гласоподавателите са дали своят вот са него, само че също по този начин печели безапелационно в трите най-големи бразилски щати – Рио де Жанейро (59,79 %), Минас Жерайс (48,31 %) и Сао Пауло (53 %). Последният резултат е изключително тежък за главния му конкурент Фернандо Хадад от Партията на служащите, който е и някогашен кмет на най-гъсто популации град в Бразилия, в Западното и в Южното полукълбо.

За смут на природозащитниците и хората със здрав разсъдък, Болсонаро, който по време на предизборната си акция даде обещание да закрие бразилското министерство на околната среда, да отвори естествените резервати за рандеман на подземни запаси и изобщо да изтегли Бразилия от Парижкото съглашение за климата, печели също по този начин и в щатите от региона на Амазонка – Рорайма, Акре и Рондония с над 62 на 100 от гласовете и Мато Гросо с 60%.

Как се стигна до тази обстановка, ще попитате? Кратка ретроспекция: в интервала 2000 – 2012 година Бразилия беше най-бързо растящата стопанска система в света със междинен годишен растеж от 5% на Брутният вътрешен продукт. В този интервал страната се ръководи от Партията на служащите, в лицето на някогашните президенти Луис Инасио Лула да Силва и неговия правоприемник Дилма Русеф. В пика си през 2012 година Бразилия задминаваше Англия като шеста стопанска система в света. На идната година обаче стартира да се задъхва и през 2014 година публично влезе в криза.

Това съответства с огромното следствие за корупция на бразилската прокуратура, известно като “Операция: Автомивка ”, което стартира от националната петролна компания “Петробрас ” и бързо обхвана цялата политическа система на страната. Стотици политици и предприемачи на локално и национално равнище бяха разкрити, че са получавали с години подкупи и са взели участие в скица за пране на пари в размер на 9 милиарда американски $. Президентът Дилма Русеф беше свалена с процедура по импийчмънт през 2016 година, а по-рано тази година нейният предходник Лула да Силва също бе вкаран в пандиза като част от разкритията по “Операция: Автомивка ”. Последният настояваше, че обвиняванията против него са политически стимулирани и до началото на септември, въпреки и зад решетките, беше освен претендент за президент, само че и прям любимец за продобиване на вота.

В последна сметка Луис Лула да Силва не бе позволен като законен претендент, а на негово място в последните седмици от акцията се появи някогашният кмет на Сао Пауло Фернандо Хадад.

Който въпреки и да назовава себе си новобранец, е народен представител в бразилския конгрес към този момент 27 години и има одобрения имидж на абсурден, и поляризиращ мненията политик. Във вижданията си Болсонаро се слага някъде сред американския държавен глава Доналд Тръмп и президента на Филипините Родриго Дутерте.

Иначе Жаир Болсонаро е роден на 21 март 1955 година в градчето Глисериу, щата Сао Пауло. Завършва военна академия през 1977 година и продължава службата си в артилерийските и парашутните войски. В общественото пространство в Бразилия Болсонаро се появява за първи път през 1985 година, когато по времето на военната тирания в страната разгласява текст, в който подлага на критика нивото на офицерските заплати. Вкаран е в ареста за 15 дни, а две години по-късно е оневинен. През 1988 година влиза във военния запас с чин капитан. През 1991 година е определен от Рио де Жанейро за народен представител в конгреса от Християн-демократическата партия на Бразилия. Известен съперник на равните права за малцинства, еднополовите бракове, абортите, Болсонаро е и бранител на икономическия демократизъм.

От нож се не бои

Жаир Болсонаро разгласи желанията си да се кандидатира за президент на Бразилия още през март тази година от името на Социал-християнската партия. Преди да я напусне и да се влее в редиците на Социал-либералната партия. Която от август издигна него и пенсионирания военачалник Хамилтън Морао, надлежно за свои претенденти за президент и вицепрезидент. Жаир Болсонаро влезе в международните медии при започване на септември, когато на избирателен протест бе намушкан с нож, без заплаха за живота. Нападателят бе хванат дни по-късно от бразилската полиция и избран като душевно неустойчив. А Болсонаро употребява целия случай за спомагателен политически капитал.

За него


Народният отговор


Избирането на Болсонаро и неговото придвижване като новобранци – даже и да е бил политик от дълги години – е националният отговор на тези доста близки връзки сред страната и бизнеса, които съществуваха с левицата и ляво-центристите. (…) И даже Болсонаро да споделя доста крайни, поляризиращи и рискови неща, той също по този начин насочва верните послания, най-малко що се отнася до пазара.

Арнаб Дас, английски стопански специалист


Глобално събитие


Възходът на Жаир Болсонаро не е просто елементарна бразилска сапунена опера. Става въпрос за събитие от световно значение. Поредната глава от разрастващата се история за разрушаването на демократичните правила и възхода на популизма. (…) Ако приключи с победа на 28 октомври, Болсонаро ще е следващото допълнение към световния клуб на силовите водачи, където са Владимир Путин в Русия, Си Дзинпин в Китай, Нарендра Моди в Индия, Реджеп Тайип Ердоган в Турция, Родриго Дутерте във Филипините, Виктор Орбан в Унгария и несъмнено, Доналд Тръмп в Съединени американски щати.

Гидеон Рахман, политически наблюдаващ за вестник “Файненшъл Таймс ”


Бразилия, апелирам те!


Бразилия, апелирам те, разбирам че сега сте отвратени от вашите политици и никоя от другите възможности пред вас сега не наподобява изключително вдъхновяваща, само че всеки избор ще е по-добър от Болсонаро. Все още имате опцията да гласувате “Не него! ” (б.р – девиз на придвижването на национално неодобрение против Болсонаро) и да не позволите на този човек да изнасили демокрацията ви.

Джон Оливър, американски демократичен сатирик
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР