Добрич. На 15 март от 18.00 часа в Огледална зала

...
Добрич. На 15 март от 18.00 часа в Огледална зала
Коментари Харесай

Добрич: На 15 март ще се състои премиера на новата книга на Неда Антонова – „Не умирай вместо мен“

Добрич. На 15 март от 18.00 часа в Огледална зала „ Нели Божкова “ Община град Добрич и Сдружение на писателите – Добрич провеждат премиера на новата книга на Неда Антонова – „ Не умирай вместо мен “. Представянето ще направи Драгомил Георгиев – книжовен критик. Това оповестиха от пресцентъра на Община град Добрич. Входът на събитието е свободен.
„ Не умирай вместо мен, брате, тъй като гибелта за родината е най-сладката премия за един довчерашен плебей!
Това е откровението на тази книга. Годината е 1885-та. Сръбско-българската война. Не война е това, а всеобщ празник, съпроводен със наложителното за всеки празник жертвоприношение: стотици убити и хиляди ранени... И моите герои, жителите на едно село - са капката, в която се оглежда океанът на българската душа.
А във войската - цяла България: постоянна войска и доброволци с цървули; остарели учители и възпитаници от Петропавловската семинария; овчари с ямурлуци и госпожи с червенокръстки ленти на ръкава...
Всички дружно летят към Сливница... А там – болежка, мраз, гибел, още гибел, доста гибел... И победа! И обич! Любят се когато и както сварят, за минутка въпреки, само че като вечно...
И тъй като войната им дава обещание единствено гибел, те един на различен си дават обещание безкрайност. И я дочакват. Онази безкрайност, с която единствено националната памет може да се отплати.
И най-после – мир, трева и гърмеж от новородени момчета, както става след всяка война.
Животът не обича да губи. “
Неда Антонова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР