Добрич. Един от акцентите в експозицията на Регионален исторически музей

...
Добрич. Един от акцентите в експозицията на Регионален исторически музей
Коментари Харесай

Ивелина Романова, Регионален исторически музей – Добрич: Един от акцентите в експозицията на музея е Възрожденското училище, което представлява непълна възстановка на такова

Добрич. Един от акцентите в експозицията на Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич е Възрожденското учебно заведение, което съставлява непълна възстановка на такова. Това сподели в предаването „ Добрич - Блян вихрен, повлечен над степ ековита... “ на Радио „ Фокус “ Ивелина Романова, експерт в музея. „ Възрожденското учебно заведение е нашият образователен музей, където ние работим по разнообразни просветителни стратегии, най-вече през образователния интервал. Но и през летния интервал имаме една такава стратегия „ Лято в музея “. Опитваме се да бъдем доста дейни, доста разчупени в това, което представяме и най-много посредством тези просветителни стратегии хората да могат да дойдат и да се допрян до историята, само че и да се забавляват “, сподели Ивелина Романова. В този учебен център се работи по разнообразни тематики – от праисторията, през Възраждането. Използват се и другите обекти на РИМ – Добрич: Етнографска къща, Дом-паметник „ Йордан Йовков “, Къща-музей „ Йордан Йовков “, където се оферират разнообразни по тип занимания за децата – възстановки на традиции и ритуали, обвързван с националния календар, редене на пъзели, писане на печатна машина и доста други форми. Посещава се Военното гробище в Добрич, което е най-голямото на Балканите от времето на Първата международна война.
В момента РИМ – Добрич работи по един трансдунавски план, с присъединяване на няколко европейски страни, за разпространение на историческия интервал от времето на Първата международна война. „ Опитваме се да научим младежите да почитат историята и да се поучат от грешките на предишното. Всичките ни обекти са доста забавни по своята същина и по това, което те показват. Опитали сме се да бъдем истински, да бъдем разнообразни, да не бъдем скучни “, сподели Ивелина Романова. И въпреки че в наши дни в българското учебно заведение няма часове по калиграфия, във Възрожденското учебно заведение към РИМ – Добрич децата имат опция да учат краснопис. По време на тези занимания децата научават повече за възрожденските ръкописи и за основаването на българската книжнина, имат опция да пишат на пясък, с перо и мастило, научават какво е калем, по какъв начин възрожденците са подостряли перата за писане, по какъв начин са се изработвали старите печати. По думите на културолога Надежда Иванова, началник на заниманията по краснопис, опознаването на духовното завещание възпитава подрастващите в почит към него и блян то да бъде опазвано.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР