Добре координираните действия на Саудитска Арабия и Русия за ограничаване

...
Добре координираните действия на Саудитска Арабия и Русия за ограничаване
Коментари Харесай

Петролният съюз на Русия със саудитците кара САЩ и ЕС да страдат

Добре координираните дейности на Саудитска Арабия и Русия за ограничение на доставките на нефт към този момент започнаха да дават резултати. От една страна, това има противен резултат върху западните страни под формата на повишаване на цените на бензина и риск от криза. От друга страна, цената на съветския “Урал ” към този момент се усилва, което дава обещание да върне приходите от нефт и газ на Русия.

Ограниченията на Русия и Саудитска Арабия върху петролния пазар започнаха да оказват отрицателно въздействие върху пазарите на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Според Американската автомобилна асоциация цените на дребно на бензина в Съединени американски щати още веднъж се повишават, заплашвайки да изостри казуса с инфлацията, с който Федералният запас настойчиво се бори посредством повишение на лихвите. Един галон бензин се търгува приблизително за 3,89 $, най-високото равнище от октомври 2022 година

Поскъпването на бензина се дължи на повишаването на петрола на международния пазар. И двата референтни петрола “Брент ” и ВТИ се търгуват над 80 $ за барел. Повишаването на цената беше допустимо заради обстоятелството, че Саудитска Арабия и Русия не престават да понижават предлагането на пазара. На 1 август започнаха да работят нови ограничавания, които двете страни поеха. Саудитска Арабия понижава производството с 1 милион барела дневно за месец, а Русия понижава износа на нефт с 500 000 барела дневно.

В случая с Русия намаляването на износа не значи безусловно понижаване на нейното произвеждане. Тук са вероятни разнообразни разновидности, в това число пренасочване на част от петрола за вътрешна обработка. Получените спомагателни количества нефтопродукти от своя страна могат да отидат както за вътрешния пазар, по този начин и за експорт. В тази връзка неофициалната информация, че беларусите желаят да спрат доставките на петролните си артикули за Русия, чиито размери така и така не са огромни, не би трябвало да повлияе съществено на вътрешния пазар.

Онзи ден на министерската среща на ОПЕК + Саудитска Арабия разгласи, че непринудено ще удължи намаляването на производството с 1 милион барела дневно до септември. И Русия ще продължи да понижава износа на нефт през септември, само че не с 500 хиляди барела дневно, както през август, а с 300 хиляди барела дневно.

Съединени американски щати са експортьор на нефт, тъй че може да наподобява, че Вашингтон печели от по-скъп нефт. Това обаче е от изгода за петролната промишленост на страната, която е показана от частни компании, само че не и за страната като цяло и нейния " зелен " президент. Джо Байдън намерено подлага на критика Саудитска Арабия и настоя да не покачва цените на петрола, само че никой не го послуша.

За Съединени американски щати скъпият бензин е проблем, тъй като множеството американци пътуват с кола и за тях разноските за бензин са всекидневен разход, дружно с храната и наема. Увеличение с един цент на цената на един галон бензин в Съединени американски щати лишава към 1,15 милиарда $ покупателна дарба на годишна база, пресметна Брет Райън, старши икономист в “Дойче Банк ”. Това значи, че потребителите стартират да харчат повече пари за бензин и им остават по-малко пари за други артикули и услуги.

Освен това автомобилистите в Съединени американски щати са доста дейни гласоподаватели, чието мнение е извънредно значимо на изборите. До избора на американски президент остава малко повече от година. Миналото лято Джо Байдън трябваше да продаде голяма част от стратегическите петролни ресурси на нацията, с цел да резервира цените на бензиностанциите ниски и да резервира лоялността на електората. И в този момент този въпрос - по какъв начин да задържи цената на бензина по бензиностанциите - се изправя с нова мощ.

И най-после, повишаването на бензина води до повишение на цените на всички места за всички артикули и услуги. А това основава опасности инфлацията в Съединени американски щати още веднъж да тръгне нагоре.

Миналата година инфлацията в Съединени американски щати доближи 40-годишен връх. И Федералният запас на Съединени американски щати трябваше да увеличи лихвата доста внезапно в битката против нея. И в този момент икономистите се чудят дали Федералният запас ще успее да спре или ще би трябвало да продължи да покачва лихвите. А това ускорява рисковете от нови банкови банкрути, финансова неустойчивост и появяването на пълноценна рецесия.

Друга жертва на координираните дейности на Русия и Саудитска Арабия беше Европейският съюз. Първо, Европейски Съюз е главен вносител на нефт, тъй че енергийните му разноски нарастват непосредствено с покачването на международните цени на петрола. Второ, Европейският съюз се сложи в по-неизгодна позиция, като принудително изтласка от своя пазар огромен и най-важното по-изгоден снабдител на нефт - Русия. Най-малкото разноските за превозване на съветски нефт до Европа бяха по-ниски, а в този момент този разход за европейците явно се усили. Да не приказваме, че европейските рафинерии постоянно имаха преференциални контракти за доставка на недопечен нефт от Русия.

Всичко това докара до обстоятелството, че Саудитска Арабия, която в този момент интензивно доставя своя нефт в Европа, елементарно отива да усили цената на своя нефт. В последна сметка Европа няма къде да отиде, в този момент няма огромен избор. Саудитците подвигат цената на петрола си към този момент трети месец. И в този момент те оповестиха, че от септември “Арамко ” още веднъж ще вдигне цените за потребителите в Европа и Азия. За клиентите в Северозападна Европа цените се усилват с един до три $. За купувачите в Средиземноморието покачването на цените се оказа малко по-меко - с 0,1-1,5 $ за барел. Това явно ще докара до по-високи цени на горивата в Европа. Бензинът там към този момент нараства на фона на възходящото търсене и проблемите със личната му преправка: доста европейски рафинерии бяха настроени за тежък нефт от Русия и в този момент доставките му са внезапно лимитирани (задържат се единствено през тръбопровода).

Европейски Съюз като цяло е изправен пред същия проблем като Съединени американски щати – с инфлацията и неприятните последствия от нея. В опит да се бори с инфлацията, ЕЦБ подхваща същите стъпки като Федералния запас. В същото време последствията за европейската стопанска система от по-нататъшното стягане на паричната политика може да се окажат не по-малко тъжни, в сравнение с в Съединени американски щати. Икономистите към този момент споделят, че еврозоната може да изпадне в същинска криза през 2024 година Освен това някои не изключват даже сериозен спад на стопанската система на еврозоната до 5%. Последствията от тази рецесия, в случай че се случи, ще бъдат даже по-лоши от последната през 2008-2009 година

Проблемите на западните страни обаче не вълнуват доста Саудитска Арабия и Русия, защото двамата най-големи петролни играчи в света вземат решение личните си проблеми. Те удължават рестриктивните мерки върху предлагането на нефт на пазара, тъй като се виждат проблеми с търсенето от Китай.

Във вторник цените на петрола паднаха с 1%, защото данните за вноса и износа на Китай през юли демонстрираха стесняване, доста по-голямо от предстоящото. Това е знак за много постепенно възобновяване на китайската стопанска система след пандемията. А Китай е най-големият вносител на нефт в света, тъй че той дефинира световното търсене.

Освен това наклонността към понижаване на вноса на нефт към този момент се вижда в динамичността на покупките на нефт от Индия, показва Татяна Скрил, доцент от катедрата по икономическа доктрина на Руския стопански университет “Плеханов ”. Според анализатори на “БлумбърГ ” вносът на нефт от Русия в Индия понижава към този момент втори месец след рекорден размер доставки през май - 2,2 милиона барела дневно. През юли Индия към този момент е закупила 2,09 милиона барела, а през август вносът може да падне до 1,6 милиона барела, пресметнаха анализаторите на “Кеплер ”. Това частично може да се изясни с обстоятелството, че Русия съзнателно реши да понижи износа на нефт през август и септември. Тя ще продаде по-малко, само че на по-висока цена. „ Намаляването на производството на нефт ще докара до увеличение на цената на съветския вид нефт “Уралс ” до 80-85 за барел, което също ще понижи отстъпката сред сорта и “Брент ”. Но като се има поради фактът, че по-голямата част от приходите отиват в съветския бюджет в китайски юани и индийски рупии, към този момент си коства да преразгледаме оценката на цената на петрола в долари “, споделя Скрил. Според нея решението на ОПЕК+ би трябвало да стабилизира обстановката на петролния пазар и да балансира търсенето и предлагането. Във вторник в Русия беше продадена партида нефт на рекордно висока цена от началото на годината - 86,31 $ за барел. Това демонстрират данните на Петербургската стокова борса, която провежда търговията с физически партиди недопечен нефт.

Освен това, в случай че Русия понижи единствено износа на нефт, само че не и производството, и в това време изпълни вътрешните си хранилища със недопечен нефт плюс усили износа на петролни артикули, тогава приходите в бюджета също няма да пострадат. Защото във всеки случай фирмите ще заплащат налога върху добива на потребни изкопаеми плюс експортните мита за по-голям размер нефтопродукти, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Възможно е до есента да съхраняваме петрол или нефтопродукти във вътрешни складове в очакване на повишаване, да изчакате това повишаване и по-късно да продадете насъбраните количества на международния пазар, счита специалистът. В този случай бюджетът ще получи още повече доходи под формата на експортни мита.

Още през август Министерството на финансите на Руската федерация чака спомагателни доходи от нефт и газ. Въпреки че от началото на годината се следи противоположната обстановка - приходите от нефт и газ не доближиха предстоящите, затова беше належащо да се продава валута и злато от запасите в границите на бюджетното предписание, с цел да се поддържат рублата и приходите в бюджета.

Въпреки това още през август управляващите ще се върнат не към продажба, а към покупка на задгранична валута и злато, т.е. струпване на запаси, защото приходите ще надвишават проекта със 73,2 милиарда рубли, съгласно прогнозата на Министерството на финансите.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР