Добре известно е, че лошият сън може да повлияе на

...
Добре известно е, че лошият сън може да повлияе на
Коментари Харесай

Лошият сън е опасен за очите

Добре знае се, че неприятният сън може да повлияе на преценката, настроението и способността за учене и запаметяване на информация. Ново проучване сочи, че разстройствата в съня могат да провокират слепота.

Безсънието, хъркането, сънливостта денем и даже прекомерното спане биха могли да усилят риска от глаукома - постоянно срещано очно заболяване, което визира милиони хора и може да докара до загуба на зрението, сочи десетилетно изследване, оповестено в списание BMJ Open.

В проучването са оценени данни от повече от 400 000 души на възраст сред 40 и 69 години, взели участие в изследване на английската биобанка - първото в света огромно изследване, което преглежда изцяло моделите на сън, водещи до глаукома.

Тя е водеща причина за слепота и се чака да засегне 112 милиона души по света до 2040 година

За да проучат връзката сред съня и глаукомата, откривателите проучват риска измежду хора с разнообразни патологии във връзка с съня: безсъние; прекалено много или прекомерно малко сън; нощни или утринни хронотипове ( " сови " или " чучулиги " ); унесеност денем и хъркане .

За " естествени " се считат седем до девет часа на нощ. Всичко, което е отвън този диапазон, се характеризира като прекомерно малко или прекалено много сън.

Степента на безсънието - проблеми със заспиването през нощта или чести събуждания - е класифицирана като никога/някога или нормално, до момента в който субективната унесеност денем е избрана като никога/рядко, от време на време или постоянно. Участниците са дали отговор на въпроси за тяхната възраст, пол, раса/етническа принадлежност, учебен ценз, метод на живот и тегло (ИТМ).

 Добави изложение

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР