Добре известен факт е, че качеството на осветлението влияе върху

...
Добре известен факт е, че качеството на осветлението влияе върху
Коментари Харесай

Осветителни тела за детска стая: какви правила трябва да следваме

Добре прочут факт е, че качеството на осветлението въздейства върху благосъстоянието и продуктивността на хората. Това е изключително значимо както за възрастните, по този начин и за растящия организъм на децата. Днес няма смисъл да се разчита на нормите, писани преди 20 години, изключително откакто те са били много неразбираеми за детските стаи. Нека да забележим какво поучават специалистите от . Осветлението в една детската стая, би трябвало да бъде задоволително, с цел да не напряга очите, поради това, че децата прекарват по-голямата част от времето си в нея. Какво още обаче би трябвало да бъде то, дано да забележим по-долу.

Естествена светлина в детската стая

Ако денем в детската стая е толкоз мрачно, че би трябвало да включите осветителните тела, това е неприятно. Разбира се, доста зависи от оформлението на жилището и местоположението на къщата. Ако има такава опция, по-добре е детската стая да е стая с прозорци, обърнати към южната или източната страна. Но в случай че няма избор и прозорците на стаята гледат на запад или север, би трябвало да поддържате естествената светлина оптимално дълго време. Най-добре е да не поставяте обемисти мебели на пътя на слънчевите лъчи, заменете тъмните пердета със светли такива. Най-добрият вид са щори от плат, които ще ви разрешат да регулирате равнището на осветеност.

Малък прозорец в детската стая

В пространства с ниска естествена светлина дефицитът на светлина може да бъде обезщетен посредством боядисване на стени и тавани с отразяваща багра. Изберете меки, приятни за окото светли нюанси – бледозелено, лимонено жълто или бяло.

Изкуствено осветяване в детската стая

Основното предписание, което някои хора не помнят по някаква причина, е че светлината от изкуствени източници би трябвало да е идентична и да запълва цялото пространство на детската стая, а не детето да се препъва в трудности, тъй като множеството мебели хвърлят сенки. Местоположението на източниците на светлина по един или различен метод зависи от мебелите. Ето за какво, преди да монтирате осветителни тела в детската стая, може да се разноските из стаята с портативна лампа и да определите на кои места светлината се разсейва най-добре.

За цялостно покритие на детска стая с повърхност до 20 m² е задоволителен един източник на светлина. В идеалния случай това би трябвало да бъде едно огромно централно осветително тяло до 200 lux (обикновена единица за премерване на осветеността). В по-големите стаи може да употребявате и съществени и спомагателни източници на светлина (настолни лампи, аплици и др.), ситуирани в ъглите на стаята.

Лампата над леглото

Общата осветеност на цялата осветителна група също по този начин не би трябвало да надвишава 200 lux. Това се отнася единствено за общото изкуствено осветяване. Учениците, които пишат домашни, ще се нуждаят и от спомагателен източник на светлина на работното място. Най-подходяща е настолна лампа с необятен абажур, който основава ориентиран светлинен поток към бюрото.

Ако детето е доста малко, вместо настолна лампа ще е нужна нощна лампа с ниска мощ (до 10 W).

Декоративно осветяване в детската стая

Необичайна приказна атмосфера в детската стая може да се сътвори благодарение на гъвкави LED ленти. Те могат да подчертаят всеки детайл от декора, като картина или ниша в стената. Основното предизвикателство е да не отивате прекомерно надалеч с подобен фон. В противоположен случай детската стая ще се трансформира в коледен магазин и можете да забравите за спокойствието и концентрацията на детето. Достатъчно е да се подчертаят 1-2 детайла.

Осветлението в детската стая би трябвало да бъде освен задоволително, само че и безвредно.

• Изберете затворени тела с пластмасови или железни абажури;

• Ако е допустимо, скрийте цялото окабеляване в затворени кутии. Това е добре както за сигурността, по този начин и за дизайна. Спретнатите пластмасови кутии наподобяват по-добре от кабелите в цялата стая;

• Използвайте пластмасови капаци и щепсели за контакти.

Източник: h
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР