Добре е да има няколко алтернативиНе съм имал против работа

...
Добре е да има няколко алтернативиНе съм имал против работа
Коментари Харесай

Александър Николов: Не съм бил против работа с „Газпром“ или който и да е друг доставчик

Добре е да има няколко други възможности

Не съм имал срещу работа с „ Газпром “ или който и да е различен снабдител. Въпросът е да не се фаворизира който и да е снабдител. Третирах „ Газпром износ “ като всеки различен оператор.
Това съобщи по Българска национална телевизия министърът на енергетиката в кабинета „ Петков “ – Александър Николов (от квотата на ИТН).

Относно въпрос, дали държавното управление е прекратило контракта с „ Газпром “ по политически аргументи, Николов разясни, че не може да носи отговорност за това, което е правил целият кабинет, а единствено за това, което е свършено в бранш „ Енергетика “.

„ В контракта на „ Булгаргаз “ с „ Газпром “ няма нито едно нарушаване от наша страна. Затова сега „ Булгаргаз “ е в извънредно мощна позиция при възможен арбитраж по неизпълнението на контракта от съветска страна “

Ексминистърът означи, че е имал различия с кабинета „ Петков “ по отношение на поверения му бранш „ Енергетика “, само че е поставял и комуникирал проблемите в Министерски съвет, а не си е разрешавал да ги разгласява по медиите и по този начин да основава трус в ръководството.

Николов добави още, че когато се водят договаряния, е добре да имаш няколко други възможности, а да не разчиташ на един снабдител.
„ Затова в последните месеци избягвах да споделям фразата „ Никога повече! “, по отношение на „ Газпром “ “.

Той не отхвърли, че след прекъсването на доставките от „ Газпром “ България е купувала съветски газ, само че отхвърли обвиняванията на ГЕРБ от последните дни, че покупко-продажбите са били на неизгодно висока за страната ни цена.

„ Не е правилно, че страната е ощетена. Руски газ в Европа ще продължи да влиза, по този начин или другояче. „ Булгаргаз “ изпълняваше поръчките на бизнеса, като използваше безусловно всички вероятни различни търговци! “

Александър Николов се възмути на изказванията на Делян Добрев, че „ Булгаргаз “ е работел единствено с две дъщерни компании на „ Газпром “ и че по този начин страната ни е ощетена с към 200 милиона лв..„ Като ще приказваме за търговци – за какво не се упоменат всички, а единствено една или две компании? С тези внушения Герб се пробват да извлекат политически дивиденти “

Енергийният специалист бе безапелационен, че газовите количества, които България е купувала след прекъсването на доставките от „ Газпром “, са били на най-изгодните тръжни цени.
„ Няма логичност да се съпоставя тръжната пазарна цена, на която купувахме газ след прекъсването на доставките от „ Газпром “, с цената по контракта с „ Газпром “! Защото този контракт по този начин или другояче не се извършва и това не е по виновност на България! “, разясни извънредно комплицираната обстановка Александър Николов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР