Добре дошли в джунглата - вероятно сте чували тази песен.

...
Добре дошли в джунглата - вероятно сте чували тази песен.
Коментари Харесай

Добре дошли в джунглата. Аксел Роуз, лидерът на най-опасната група в света

" Добре пристигнали в джунглата " - евентуално сте чували тази ария. Тя е дело на една от най-известните рок групи в света. Групата е Guns N’ Roses, а вокалистът ѝ Аксел Роуз е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е вокалист и текстописец на една от най-успешните рок групи. Предизвиквал е протести, сбивания и още като младеж е задържан над 20 пъти. Той е Аксел Роуз , артистът на Guns N’ Roses , и означи своя 62 -ри рожден ден във вторник.

Аксел Роуз се ражда на 6 февруари 1962 година в Лафайет , Индиана като Уилям Брус Роуз . Тогава майка му е едвам на 16 години, а татко му – на 20 . Родителите му се разделят, когато Роуз е на към две години. След това майка му се дами наново и сменя името на детето си на Уилям Брус Бейли .

От дребен Роуз намира разтуха в музиката. От петгодишен пее в църковния хор. Впоследствие взе участие и в учебния хор, където се учи да свири и на пиано. Там се среща с Джефри Исбел , по-късно прочут като Изи Страдлин – предстоящ китарист в Guns N’ Roses и съавтор на песните на групата.

На 17 години, до момента в който преглежда документи в дома на родителите си, Роуз научава за съществуването на биологичния си татко и импровизирано приема рожденото си име. Въпреки това той се назовава единствено У. Роуз, тъй като не желае да споделя първото си име с биологичния си татко.

През 1982 година Роуз се мести в Лос Анджелис , тъй като има проблеми със закона. Там приема и псевдонима Аксел Роуз (Axl Rose), а през март 1986 година законно трансформира името си на У. Аксел Роуз.

През март 1983 година, Роуз образува Hollywood Rose , дружно с Изи Страдлин, само че скоро групата се разпада.

През 1985 година, насърчаван от мениджъра си, Роуз основава нова група дружно с Трейси Гънс от L.A. Guns . Двамата сплотяват имената на групите си - Hollywood Rose и L.A. Guns , и се получава Guns N’ Roses.

Към юни, след няколко промени в състава, групата се състои от Роуз, китаристите Слаш и Изи Страдлин, басиста Дъф Маккейгън и барабаниста Стивън Адлър – по този начин нареченият типичен състав на групата. Те превземат клубната сцена в Лос Анджелис и съумяват да привлекат вниманието на звукозаписната компания Geffen Records , с които подписват контракт.

На 21 юли 1987 г излиза и дебютният им албум „ Appetite for Destruction “ . Първоначално албумът не получава огромно внимание, само че през идната година добива огромен триумф. Албумът доближава до първото място в класацията на американския Billboard 200 и става седмият най-продаван за всички времена в Съединени американски щати, както и най-продаваният дебютен албум. С над 30 милиона продадени копия в света, той е и един от най-продаваните албуми в международен мащаб.

В началото на 1990 година Guns N` Roses се завръщат в студиото, с цел да стартират да записват идващия си албум. Адлър е уволнен и сменен от Мат Сорум . Клавиристът Дизи Рийд също се причислява към групата по гледище на Роуз. През май 1991 година, към момента без нов албум, групата потегля на траялото две години и половина турне „ Use Your Illusion Tour “ , което оказва се с финансовия си триумф и безбройните произшествия. Роуз е подложен на критика за късните си появявания на концертите, като от време на време излиза на сцената часове след оповестеното начало.
 Аксел Роуз по време на концерт, август 1992 година
През юли по време на концерт в Сейнт Луис Роуз желае от защитата да конфискува видеокамерата на почитател. След като това не се случва, самият Роуз се гмурка в тълпата, с цел да я вземе. Той е изтеглен назад на сцената и афишира, че си потегля. Заради по-ранното привършване на концерта към 2500 почитатели провеждат протест и нанасят вреди на стойност 200 хиляди $ .

През септември 1991 година Guns N’ Roses издават албумите „ Use Your Illusion I “ и „ Use Your Illusion II “ , които дебютират надлежно на първо и второ място в класацията Billboard 200. Това е достижение, което не е постигано от никоя друга група.

През август 1992 година в Монреал по време на взаимно турне с Metallica се случва още един протест. Преди появяването на Guns N’ Roses вокалистът на Metallica, Джеймс Хетфийлд , получава изгаряния втора степен при случай с пиротехника. Guns N’ Roses обаче не съумяват да излязат по-рано на сцената, тъй като Роуз още веднъж закъснява. Близо час след началото на шоуто, Роуз се оплаква от проблеми с гласа си и слиза от сцената. В центъра на Монреал избухват вълнения. Щетите се правят оценка на 400 хиляди $ .

Поради разликите си с Роуз Слаш дефинитивно напуща групата през октомври 1996 година През 1997 година Роуз закупува цялостните права върху името „ Guns N’ Roses “. Същата година Мат Сорум е уволнен, а Дъф Маккейгън напуща.

Групата в никакъв случай не се разпада публично, макар че в продължение на няколко години не прави турнета и не издава нови песни. Роуз продължава да подменя музиканти, които да заместят някогашните членове на групата.

Петнадесет години след последния албум, през ноември 2008 година, Guns N’ Roses издават „ Chinese Democracy “ . Роуз не взе участие в промотирането на албума, а през декември се оповестява, че е липсващ за най-малко два месеца и не дава отговор на телефонни позвънявания или други претенции от звукозаписната му компания.

През 2012 година Роуз получава покана да бъде въведен в Залата на славата на рокендрола дружно с останалите членове на класическия състав на Guns N’ Roses. Той обаче отхвърля да стане член и не участва на церемонията. В отворено писмо Роуз написа, че церемонията „ не наподобява да е място, където в действителност съм мечтан или почитан “.

Въпреки това през 2016 година Роуз, Слаш и Дъф Маккейгън се събират още веднъж за турнето „ Not in This Lifetime... “ Роуз споделя сцената със Слаш за първи път от близо 23 години.
 Аксел Роуз и Слаш
През същата година Роуз замества вокалиста на AC/DC за поредност от концерти.

В края на 2023 година против Роуз е упрекнат от някогашен модел на списание Penthouse за това, че я е изнасилил през 1989 година в хотел в Ню Йорк. Тя подава иск във Върховния съд на щата Манхатън. Адвокатът на Роуз отхвърля желае за полово посягане и споделя, че това не се е случило.

Роуз и Guns N’ Roses не престават да вършат турнета и да издават нови сингъли и до момента. Последният сингъл на групата излезе на 8 декември 2023 година

„ Предполагам, че в този момент се одобрявам подобен, какъвто съм. Бих желал да имам малко повече вътрешен мир. Сигурен съм, че всеки би желал “, споделя Роуз в изявление пред през 1992 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР