Добрата видимост за водача на автомобила прави кормуването по-приятно и

...
Добрата видимост за водача на автомобила прави кормуването по-приятно и
Коментари Харесай

8 съвета за добра видимост при шофиране

Добрата видимост за лидера на автомобила прави кормуването по-приятно и безвредно, очите на водача се уморяват по-малко. Понякога е нужно малко, с цел да си осигурим удобно шофиране. Предлагаме ви препоръките по тематиката на Auto Bild България.

Съвет 1: настройте дюзите

Когато стъклото е нечисто устойчиво, чистачките не могат да се оправят сами. Най-вече при остарели коли водата от дюзите се процежда по-трудно. Хоби-майсторите постоянно сменят истинските дюзи с нови, при които разпръскването на струята е по-ефективно. Понякога и промяната на маркучите (те се продават на метър в железариите), както и промяната на помпата също могат да оказват помощ, с цел да ви се " обясни картинката ".

Най-лесно е да регулирате дюзите с топлийка или тел. Ако има задръстване на маркуча, пробвайте да го " продухате " със сбит въздух - откакто го откачите от дюзите и помпата.

Съвет 2: монтирайте отопление на течността за чистачки

През зимата топлата вода има две преимущества: действието на почистващите съставки става по-ефективно, а размразяването бива улеснено. При по-простите системи загряването става единствено с топъл мотор. Електрически отоплител единствено след секунди загрява течността. Има и други разновидности - като отопляеми дюзи или съд с затопляне, каквото може да бъде инсталирано в допълнение.

Съвет 3: изчистете стъклата от вътрешната страна

Прах се отсрочва върху стъклото от вътрешната страна. Резултатът: при мощно слънце против вас или нощно каране видимостта понижава. Затова с миенето на колата наложително почиствайте и предното стъкло от шофьорското място, като започнете първо със зоните към рамката, а по-късно отделете внимание на самото стъкло. Така няма да връщате нечистотия от ръбовете към центъра.
Съвет 4: планирайте разхода

От София до Пловдив за 10 лв.. Но колата би трябвало да бъде наложително на пропан-бутан, а кракът ви да бъде " гальовен " с газта. Тук обаче не става въпрос за разход на гориво - а за течност за чистачки по време на снеговалеж. В такива случаи наложително би трябвало да се подготвите за висока консумация на течност за миене - на всеки два километра стъклото ви може да има потребност от душ. Дали автомобилът ще харчи течността като вманиачен или ще я икономисва, зависи от настройката, която инженерите са създали на помпата. Имайте поради, че доста коли са снабдени и с пръскалки на фаровете - за които също отива течност при всяко четвърто напръскване към стъклото. Затова горещо предлагаме в студените зимни дни да си носите аварийна течност за чистачки в багажника.

Съвет 5: подсушавайте автомобила

Понякога през зимата се постанова да стържем стъклата даже от вътрешната страна - това е характерен образец за навлизане на вода в купето. Първо би трябвало да откриете повода за това. Често пъти влагата нападна на капки и се събира в най-ниските точки на купето. Ето за какво наложително би трябвало да ревизирате уплътненията на вратите и капаците, " пътищата " за кабелите към двигателния отсек или от багажника към задните светлини. Увредените уплътнения би трябвало да бъдат сменени. За кабелните канали има специфични средства за уплътнение. Ако фолиото зад тапицерията на вратата е повредено - да вземем за пример след монтаж на нови високоговорители, през уплътнението на вратата в нея може да влезе вода. В такива случаи се постанова залепване на фолиото с тиксо. Освен това наложително проверете дренажите за вода под вратите за замърсяване. Често пъти повода е в запушени отдушници. Обикновено такива има в багажника и извън са прикрити от бронята. Тяхната задача е да се грижат за циркулацията на въздуха посредством гумена мембрана.

Съвет 6: използвайте вярно обдухването на стъклата

Топлината може да разкара влагата от стъклата, защото топлият въздух може да всмуква повече влага от студения. Затова усилете оптимално парното и перката и насочете струята към стъклото. При температура над 5 градуса е добре да включите и климатика, който лишава влагата от въздуха. Ако е по-студено, този трик не оказва помощ - защото тогава множеството климатици автоматизирано се изключват.

Съвет 7: почиствайте автомобила извън

Разсейването на светлината е главен провинен за влошената видимост. Обикновено повода за нея са нерегулирани фарове на колите в насрещното придвижване или дребни драскотини или нечистотия по вашето предно стъкло. При срещуположен трафик можете да си " помогнете ", като гледате маркировката, а за надрасканото стъкло е трябвало да мислите авансово - като да вземем за пример употребявате спрей за топене вместо стъргалка за лед. Понякога за по-упорити замърсявания се постанова гланциране на стъклото. Когато спирате на бензиностанция, не пропускайте да измиете и зоните, до които чистачките не стигат.

Винаги измивайте добре " перата " на чистачките.

Съвет 8: грижете се за чистачките!

Нищо не е по-изнервящо от нощно шофиране при дъжд с " мажещи " чистачки. Причината за казуса нормално е в недостатък по гумата, която изтласква водата от стъклото. Тази гума с времето остарява, къса се и стартира да се рони. Решението е промяна. При по-малки вреди можете да си помогнете и с съоръжения като Safe Sight Doctor - с които минавате през перата и ги заравнявате. В доста случаи самите пера са зацапани - и тогава би трябвало единствено да измиете чистачките с препарат за стъкла и забрадка. Ако чистачките пропущат някои зони, евентуално се нуждаят от калибриране - каквото би трябвало да бъде направено в сервиз. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР