Добрата новина е, че не успяха да саботират проекта за

...
Добрата новина е, че не успяха да саботират проекта за
Коментари Харесай

Добрев: Всяко забавяне на 7 и 8 блок ще ни струва стотици милиони, ПП рушат репутацията на България

" Добрата вест е, че не съумяха да саботират плана за създаване на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ по технологията на „ Уестингхаус “ АР1000. "
Това съобщи пред БГНЕС депутатът от ГЕРБ Делян Добрев след гласуването в Народното събрание на предлагането за започване на договаряния с „ Хюндай “ за създаване на двата блока.

Припонмяне, проекторешението, препоръчано от Добрев и Станислав Анастасов, получи поддръжката на 112 депутати, 29 гласоподаваха “против ”, а 82 “въздържал се ”. Те оферират Народното събрание да разпореди провеждането на договаряния сред „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД и „ Хюндай “, включен в късата листа на евентуални строителни компании за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология АР1000. Второто проекторешение, което не мина в зала, беше на Васил Стефанов и Ивайло Мирчев. То предвиждаше към победилата „ Хюндай “ да бъде добавена и компанията „ Бехтел “, която не дава отговор на всички условия.

„ Решението мина с 1 глас, само че е реалност. Имаше предложение от сътрудниците от „ Продължаваме промяната “. През целия спор те си подаваха топката с депутатите от „ Възраждане “. Под предлог да вкарат още една компания – американска, отвън разпоредбите, те бяха на крачка да вкарат и две китайски компании. Или това е ползата, или задачата е била да се забави планът. Не знам кое от двете е, само че не им прави чест. “ - акцентира Добрев.

Той напомни, че създалата се обстановка е навредила и на интернационалния имидж на България. Посолството на Южна Корея излезе с остра реакция по случая, който щеше да навреди на „ Хюндай “. „ Тяхната компания е единствената, която дава отговор на всички условия, сложени от България и все пак страната се пробва по непочтен метод да допусне и други компании. Това е репутационна вреда. Една от най-големите компании в света с опит в тази сфера можеше да си тръгне, тъй като някой се пробва да играе непочтено. “ - съобщи Добрев.

Депутатът от ГЕРБ предизвести също по този начин, че всяко закъснение на процеса на създаване ще ни коства стотици милиони. „ По този план имаме извънредно упорит график. Първият нуклеарен блок би трябвало да проработи през 2035 година и всяко забавяне със седмица или месец, значи, че този период би трябвало да бъде преместен във времето, а ние сме в конкуренция с други страни, като Полша и Чехия, които също желаят да построят реакторите АР1000. Ние желаеме да сме първи и е значимо да бъдем първи. “ - акцентира Добрев.

Според него, в случай че ние в действителност сме първи с построяването на този вид централа в Европа, това значи, че една огромна част от съставените елементи за нея ще бъдат създавани у нас. „ За останалите планове – в Чехия и Полша – ние ще произвеждаме съставни елементи. Това е значимо за България. Този интерес е не по-малък от интереса да бъдем самостоятелни в областта на енергетиката. “ - безапелационен е националният представител от ГЕРБ.

Добрев счита, че дейностите на Политическа партия демонстрират недоумение на енергийната дипломация. Такъв е и казусът с подписаното преди два дни съглашение с Франция в нуклеарната сфера: „ От една страна Народно събрание е взело решение, че ще се употребяват технологиите на „ Уестингхаус “, въпреки това – държавното управление подписва съглашение с други страни. Едно приказват, друго вършат. “

Делян Добрев изясни за какво точно е определена компанията „ Хюндай “ и по какъв начин се е стигнало до този избор. В предварителния развой на селекция има оценителна комисия, която е разгледала документите на всички компании. Изискванията, които България беше сложила е да имат опит, да имат избрани обороти, фирмите да са на облага и други

„ Останалите четири компании - някои от тях са на загуба, т.е. те не могат да подсигуряват, че имат финансовата дарба да довършат този план, а той ще продължи до 2037 година Първият блок ще бъде пуснат в употреба през 2035 година, вторият – през 2037 година Говорим за план с дълготрайност 10-15 години и би трябвало да сме сигурни, че строителят ще е финансово постоянна компания, която може да приключи плана. “ - акцентира Добрев.

Другото огромно преимущество е, че „ Хюндай “ има построени над 30 реактора в Южна Корея и други страни, което е от извънредно значение в тази сфера. „ Двете американски компании – „ Бехтел “ и „ Флуор “ - също имат опит, в това число с АР1000, само че и двете вземат участие с дъщерни компании в България, а не с фирмите майки. Самите дъщерни компании нямат финансови благоприятни условия, нямат потенциал, самите те не са изграждали нуклеарни централи и не можаха да минат процедурата по желание. “ - изясни Добрев.

Ключовото е, че „ Хюндай “ е единствената компания, която в предварителните диалози е дала обещание, че ще фиксира цената за построяването на 7 и 8 блок. „ Това е извънредно значимо за нас. В света до момента не е имало нуклеарен план, който да е приключен в период или в границите на бюджета. Има неприятни образци като централата във „ Вогъл “, която стартира при цена от 15 милиарда $ и стига 35 милиарда $. Нейното създаване продължи 10-15 години повече от плануваното. Ние не желаеме това да се случи, желаеме гаранции, че: първо цената ще бъде закрепена и ще платим тъкмо толкоз, за колкото сме се споразумели; второ реакторите ще бъде издигнати в период. Тези параметри са заложени в решението на Народно събрание: закрепена цена, не по-малко от 30% от парите за плана да останат в България и период за построяването в границите на 60 месеца за първия блок и 54 месеца за втория. “ - съобщи Делян Добрев. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР