Добрата книга е добра, независимо какъв е полът на автора

...
Добрата книга е добра, независимо какъв е полът на автора
Коментари Харесай

10-те най-влиятелни книги, написани от жени

Добрата книга е добра, без значение какъв е полът на създателя ѝ. В актуалната ранглиста обаче сме събрали 10-те най-влиятелни книги, сътворени от дами. Подредбата се базира на допитване в обществените мрежи по концепция на асоциацията за женска прозаичност Baileys.

Вота си в анкетата са дали хиляди мъже и дами. Повечето от тях са показали романа „ Да убиеш присмехулник “ като най-влиятелна книга, чийто създател е жена. Което ни подсети, че съгласно участниците в едно друго изследване, извършено преди няколко години в Съединени американски щати, авторката на творбата – Харпър Ли, от дълго време е мъртва. Анализаторите разясняват резултатите с обстоятелството, че романът е единственото ѝ художествено произведение.

 10-те най-влиятелни книги, написани от дами

Всъщност приживе Харпър Ли изрично отбягва да дава изявленията. (Авторката умря на 19 февруари 2016 г.) Според медиите тя не е давала същинско изявление от далечната 1964 година С безмълвие или без „ Да убиеш присмехулник “ е велико произведение, потвърдило се и като най-влиятелната книга, написана от жена. Ето и останалите девет литературни шедьовъра.

1. „ Да убиеш присмехулник “ – Харпър Лий

В “Да убиеш присмехулник “ основни герои са две момчета – Джем и Дил, и сестрата на първия Скаут. Тя е основния повествовател, едвам на 9 е, само че е равна във всичко на момчетата и най-непоносимата мисъл на света за нея е, че би трябвало да облече рокля и да стане дама.

2. „ Приказката на слугинята “ – Maргарет Атууд

Въпреки че Maргарет Атууд „ Приказката на слугинята “ като „ спекулативна прозаичност “, творбата е наградено с първия приз „ Артър Ч. Кларк “. Сюжетът споделя за свят, в който обществото е захласнато от шовинистични, расистки и хомофобски хрумвания.

3. „ Джейн Еър “- Шарлот Бронте

Романът споделя историята на Джейн Еър, едно интелигентно и мъдро момиче, с богато въображение, само че с безпаричен генезис. Тя губи фамилията си още като дете и е изпратена в пансион. Там претърпява загубата на единствената си другарка, която умира от туберкулоза.

4. „ Хари Потър “ – Дж. К. Роулинг

 10-те най-влиятелни книги, написани от дами

„ Хари Потър “  и Дж. К. Роулинг надали имат потребност от дълго показване. През юни се появи вторият разказ от поредицата за Короморан Страйк – „ The Silkworm “, които писателката издава под псевдонима Робърт Галбрейт.

5. „ Брулени хълмове “ – Eмили Бронте

„ Брулени хълмове “ е единственият разказ на Емили Бронте и най-известното ѝ произведение. Публикуван е за първи път през 1847 година под псевдонима Елис Бел. Второто му издание е отпечатано посмъртно след редакция от сестра й Шарлот Бронте.

6. „ Гордост и предубеждения “ – Джейн Остин

„ Гордост и предубеждения “ е най-известният разказ на Джейн Остин и е считан от мнозина критици за едно от най-значимите творби в британската литература на 19 век. За първи път е оповестен през 1813 година и по него са направени над 10 кино лентата и телевизионни сериала до в този момент.

7. „ Ребека “ – Дафни дьо Морие

„ Ребека “ е разказ от английската писателка Дафни дю Морие. Голяма част от творбата е написана в Александрия, Египет, където брачният партньор на авторката е бил назначен тогава.

 10-те най-влиятелни книги, написани от дами

8. „ Малки дами “ – Луиза Мей Олкът

Това е разказ за четирите сестри Мег, Джоу, Бет и Ейми, чийто татко е на фронта по време на Гражданската война и те сами с майка си би трябвало да се оправят с компликациите. Четирите претърпяват дружно доста инциденти и лудории по чудния път на детството към зрелостта.

9. „ Тайната история “ – Дона Тарт

Дона Тарт стартира да написа „ Тайната история “ на деветнайсетгодишна възраст. Още с появяването си дебютният й разказ завладява върховете на литературните ранглисти и е преведен на двайсет и четири езика.

10. „ Моят палат “ – Доди Смит

Доди Смит написва „ Моят палат “ на 52 годишна възраст. Книгата е излиза за първи път през 1949 година и е издадена в над 1 милион копия до момента.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР