Добра новина за земеделците! Ето какво обеща министърът! Според Кирил

...
Добра новина за земеделците! Ето какво обеща министърът! Според Кирил
Коментари Харесай

Добра новина за земеделците! Ето какво обеща министърът!

Добра вест за земеделците! Ето какво даде обещание министърът! Според Кирил Вътев за годината стопаните ще получат над 3 милиарда лв.. Това ще се случи след заплащанията през декември.

Пред министърът на земеделието и храните разяснява митингите на земеделските производители.

„ Според мен огромната неточност, която се позволява от протестиращите, е, че те не преглеждат какво са получили като сума за годината. Те преглеждат всяка ставка сама за себе си и тя им наподобява дребна. Не можем да гледаме ставката единствено по една мярка. Трябва да гледаме сбора от всички ограничения, по които се подкрепят земеделските стопани.
По държавни помощи сме втори след Полша,
разяснява Кирил Вътев. Той означи, че в останалите страни наклонността е държавните помощи да се понижават, даже в някои страни клонят към нула.

По думите му главната рекламация е да се наруши европейският правилник за помощта по отношение на Украйна. Той описа, че са положени огромни старания от страна на България и
таванът се е повишил на 280 хиляди евро.
Но да отпадне таванът е неуместно, това значи, че ние не признаваме освен български институции, само че и европейски институции и европейско законодателство, съобщи той. Ако приказваме за настояването да се дават държавни помощи без таван, няма нито една законова база, на която то да бъде изпълнено, добави Вътев. С държавните помощи
България в действителност дава най-високи дотации за тази година
и те се резервират и за идната, няма никакво съображение за митинги, безапелационен е министърът.

Според него тази централизация върху дотациите отклонява вниманието от пазара. Най-важното нещо, което би трябвало да се случи в българското земеделие, е висока продуктивност, с цел да сме конкурентни на пазара, разяснява той.

Кирил Вътев съобщи още, че изрично няма да има продажба на земя от Държавния аграрен фонд. Той сподели, че е получено питане от заместник-министър на финансите какво би се случило, в случай че се продаде земя на избрана стойност, само че от земеделското министерство са дали отговор, че не е рентабилно и не е преференциално да бъде продадена. Освен това не считам, че ще срещнете министър на земеделието, който ще се съгласи да се продава земя от Държавния аграрен фонд, разяснява още той.

Според него сумата, която съответствува с кореспонденцията, е записана в рубрика „ Други доходи “ за 2025 година, а такива доходи могат да дойдат от доста източници. Вътев даде образец с планувания нов патентен налог за диворастящи гъби и трюфели.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР