Добра новина за възстановяването на лекарката, паднала от високо, съобщи

...
Добра новина за възстановяването на лекарката, паднала от високо, съобщи
Коментари Харесай

Състоянието на лекарката, която падна от блок в Люлин, се подобрява

Добра вест за възобновяване на лекарката, паднала от високо, заяви началникът на " Пирогов " Асен Балтов.

С всеки минал ден се усъвършенстват прогнозите за доктор Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Тя е контактна, нормализирана, положението й може да се опише като допустимо най-обнадеждаващото на фона на извънредно тежките контузии и увреждания, които получава при случая.

Това заяви екипът на университетската незабавна болница „ Пирогов ", който пое лекуването й още вечерта след рухването. Благодарение на напъните им през днешния ден шансът за лекарката е към този момент десетки пъти по-благоприятен.

Пораженията от сходно рухване може да се сравнят с тези, които човек би получил при удар в стена със скорост към 100 километра в час, изясни неврохирургът проф. Николай Габровски, зам.-директор на „ Пирогов " и народен съветник по неврохирургия. При всеки сходен случай обаче контузиите се разграничават според от съответните условия и дали нещо е трансформирало траекторията на рухване и омекотило удара.

При доктор Иванова са наранени в друга степен съвсем всички кости на опорнодвигателния уред. За удобния ход на лекуването съществена роля има интердисциплинарният екип на незабавната болница, бързината и съответните дейности, с които е реагирала Бърза помощ, само че и омекотяването на удара в земята – при твърда настилка уврежданията биха били още по-драматични.
Лекари от 14 специалности са били включени за преодоляване на сериозното положение в първия ден. Без тази сложна интервенция и изпитана във времето организация на неотложните действия е можело нещата да се развият съдбовно.

Подобни контузии са високоенергийни, случват се освен при рухване, само че и при пътно-транспортни катастрофи. Такива пациенти не се изключение в „ Пирогов ", само че казусът на лекарката най-често е сравняван с рухването от 6-ия етаж на гимнастичка от националния тим, която по знамение беше избавена след дълготрайно лекуване в незабавната болница преди 2 година Днес спортистката е добре и всички се надяват, че доктор Иванова също има този късмет за възобновяване. До момента са направени поредност от интервенции, само че евентуално ще се наложат и други интервенции, след които ще се пристъпи към дейна рехабилитация.

„ Макар и доста тежки, високонергийните контузии не са безусловно завършек на живота. Но единствено мощни академични лечебни заведения имат опция за поддържане на наложителните при такива случаи опитни лекари по всички специалности, които да могат незабавно да се включат в интердисциплинарни екипи. Освен това, естествено, е належащо да разполагат със модерна инсталация и да ползват отработена организация за работа в екип. Борбата стартира с преодоляването на положението в първите най-критични часове, тъй като постоянно в този интервал се случва най-лошото. После лекуването може да продължи месеци. За благополучие, имаме пациенти в чудесно положение след извънредно тежки случаи, само че възобновяване е нескончаем развой. При добре свършена работа от екипите доста тежко потърпевши пациенти се възвръщат и живеят, както преди контузията. " Тази вяра даде проф. Габровски още в първия стадий на лекуването. Месец след случая пироговци са по-големи оптимисти за възобновяване на лекарката, само че са планувани още няколко операции.

Лекарката е под непрестанно наблюдаване, защото вследствие на огромното тестване за организма от уврежданията, кръвозагубата, реакцията на имунната система постоянно има риск от обрати и рецесии. Не единствено при трагични тежки случаи като този, само че и по принцип лекарите споделят, че са избавили пациент, когато го изписват.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР